Bolni ustupci i jedne i druge strane

Sjever Kosova će prema dogovoru u Briselu dobiti više od Ahtisarijevog plana - autonomiju ili entitet poput Republike Srpske, piše list Zëri i dodaje da će zajednica srpskih opština, koju Beograd traži, obuhvatiti samo one na sjeveru.

Zëri ocjenjuje da nijedan detalj dogovora premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thaçija, nije izneti u javnost u cilju očuvanja unutrašnjeg mira zbog bolnih ustupaka koje su i jedna i druga strana napravile.
"EU namerno nije iznjela nijedan detalj, jer se radi o bolnim ustupcima za sjever Kosova. Sporazum daje sjeveru autonomiju, Ahtisaari plus ili jednu Republiku Srpsku", piše Zëri i dodaje da taj dogovor podržavaju i Beograd i Prišitna i posrednica u dijalogu visoka predstavnica EU Catherine Ashton.
Izvori lista Zëri iz Brisela su rekli da je Beograd tražio da zajednica obuhvati sve srpske opštine na Kosovu, ali da je na protivljenje albanske strane dogovoreno da to bude zajednica sastavljena od samo četiri srpske opštine na sjeveru.
"To je prihvatila i kosovska strana, a 4. marta na sastanku će biti detaljniji dogovor oko toga koje će biti realne nadležnosti te zajednice sjevernih opština", rekao je neimenovani međunarodni zvaničnik za Zëri.