Svjedoci o napadu na selo Zahač

Nakon ulaska u selo Zahač, pripadnici "Šakala"opljačkali su kuće, zapalili štale, otimali novac i ubijali civile, potvrdili su oštećeni u nastavku suđenja pripadnicima srpskih snaga optuženih za ratne zločine na Kosovu.

Sali Uka, poljoprivrednik iz sela Zahač na Kosovu, svjedočio je u srijedu pred beogradskim sudom o događajima od 14. maja 1999. godine, kada su srpske snage ušle u selo i ubile najmanje 18 civila.

"Ušli su u našu mahalu i video sam da su ubili troje ljudi u mom dvorištu, a četvrtog su ubili nekih kilometar dalje. To je ono što sam ja video, a poslije sam čuo da su ubijali još", rekao je Uka.

"Meni su zapalili štalu, kuću i stoku. A jedan od njih mi je tražio da mu dam sve pare koje imam. To je bilo nekih 1.300 maraka i ne znam koliko je bilo dinara", dodao je Uka.

Na pitanje sudije da li može da prepozna ubice, svjedok je rekao da je "to nemoguće jer su svi bili maskirani i vidjele su im samo oči".

Svjedok je dodao da su preživjeli civili zatim napustili selo, u strahu od ponovnog napada.

"Otišli smo i prespavali po nekim šumama. Tamo smo bili dva-tri mjeseca. Niko nam nije rekao da napustimo selo, sami smo otišli", kazao je Uka.

Drugi svjedok napada na Zahač, Djoka Rasi, izjavio je da je vidio šestoricu vojnika kako ulaze u selo.

"Šestorica vojnika su došli maskirani i pretresali kuće. Tukli su nas automatskim puškama, ulazili u dvorišta. Tukli su mog srednjeg sina", rekao je Rasi.

"Onda su nas razdvojili u dvije kolone i stavili u traktor. U jednom trenutku rekli su Azilu Mehmetiju da siđe sa traktora. Tu su ga odmah i streljali", dodao je Rasi.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti Toplicu Miladinovića, Srećka Popovića, Slavišu Kastratovića, Bobana Bogićevića, Radoslava Brnovića, Vidoja Korićanina, Veljka Korićanina, Abdulaha Sokića, Milojka Nikolića, Zorana Obradovića, Dejana Bulatovića i Ranka Momića da su odgovorni za ubistva više od 100 kosovskih Albanaca počinjena tokom sukoba 1999. godine u selima Zahač, Pavlan, Ljubenić i Ćuška.

/BIRN Beograd/