Slučaj male Enee Zuzaku

Enea, devetomjesečna beba, se bori za život u dječijoj bolnici u Zurichu, u Švicarskoj, gdje liječnici, prema riječima njezinih roditelja, rade sve kako bi je spasili, ne samo od bolesti, nego i od posljedica (ne)liječenja na Kosovu. Svi troškovi liječenja i dalje se pokrivaju od podrške uže i šire porodice, pošto otac Enee, Agim, živi na kosovu, a naša primanja, za standard ove bolnice su veoma mala.

Nakon ispovjesti o slučajeu Enee, od strane njenih roditelja, koji sus e suočili sa nesavješću ljekara, iako joj je stanje bilo ozbiljno, u četvrtak o njenom slučaju niko nije javno reagovao, bilo od čelnika Ministarstva zdravlja, (MZ), Regionalen bolnice u Gnjilanu, niti sa Kliničko bolničkog centra Kosova  (KBCK) u Prištini, a nema nikakve obavjesti o bilo kakvom disciplinskom postupku prema ljekarima koje su spomenuli roditelji, onako kako bi se desilo u nekoj državi koja funkcioniše.

Za Eneu istragu su zatražili samo njeni roditelji, dok najveća državna odgovornost je zatražena od strane Vijeće za zaštitu ljudskih prava i sloboda (KMDLNJ-a). Njen otac, Agim je izjavio da neodgovornost ljekara uključenih u ovom slučaju ostavili su Eneu bez pet prstiju na ruci i puno maltretiranja koje je morala pretrpjeti u svom lošem zdravstvenom stanju od ljekara do ljekara na Kosovu, onda putovanje u Beograd i Švicarsku kako bi bila spašena, gdje niko nije vjerovao da će preživjeti stanje u kakvom je bila.

"U Beogradu su joj amputirali prste, ali u Prištini nije intervenisano na vrijeme, te se amputacija nije mogla izbjeći", rekao je Zuzaku. On je u četvrtak za list "Zëri" izjavio da sada švicarski liječnici interveniraju ne samo protiv bolesti, nego i protiv bakterija, kako su mu rekli ljekari, "koje je dobila, posebno tokom boravka u bolnici  (na Kosovu), a koje su zahvatile cijelo tijelo".

Enei je u srijedu izvršena još jedna hirurška operacija i švicarski ljekari su potvrdili roditeljima da je možda potrebna još neka takva intervencija. Sem roditelja, glas je podigao i KMDLNJ koji je zatražio da Ministarstvo zdravlja reaguje. Međutim, prema riječima njenog predsjednika, Behxheta Shale, posao oko istrage ljekara, kao što se desilo u slučaju Enee i ostalih treba da započne tužilaštvo.

"Humanost kod ljekara je opala", ocjenio je on.

Prema riječima Shale, samo sistem tužilaštva i sudstva efikasnim radom može se boriti protiv naslijeđenog stanja u zdravstvu, ali i institucionalni uticaj kako bi se poboljšalo ovo stanje. Shala je podvukao da zdravstvo i obrazovanje su dva sektora čije funkcionisanje zavisi od volje države da promjeni stanje. U međuvremenu, kontaktirani od strane lista, predstavnici Ministarstva zdravlja su apelirali kod građana da reaguju na vrijeme protiv kršenja njihovih prava u zdravstvenom sistemu.

"Ministarstvo zdravlja želi da građani svaku žalbu koju imaju adresiraju na vrijeme u etičko-profesionalnim komisijama držeavnih institucija, u Inspektoratu zdravstva, na način kako bis e moglo što brže reagovati u spriječavanju pojava koje su u suprotnosti sa etičkim i profesionalnim normama", rekao je za list "Zëri", direktor Kancelarije za kaomunikacije u ovom ministarstvu, Faik Hoti. On je zatražio od građana povjerenje da se mogu obratiti institucijama koje je ovo ministarstvo osnovalo a koje je posvećeno praćenju provedbe zakona i profesionalnih standarda u zdravstvu, kao što su Etičko-profesionalni odbor i Inspektorat zdravstva.

Napomenuo je također da je tokom 2012. godine Inspektorat zdravstva zatvorio 72 zdravstvene ustanove na različitim nivoima, zbog toga što iste nisu poštovale zakon tokom obavljanja svojih zdravstvenih djelatnosti.

Štos e tiče slučaja Enee Zuzaku, on je kazao da "roditelj djevojčice je tek danas (četvrtak) elektronskim putem uspostavio kontakt sa Ministarstvom, kako bi prijavio slučaj, koji će biti razmatran s dužnom pažnjom".

Enei Zuzaku je dijagnostifikovan "sepsis meningococcal", ali su njeni roditelji dan prije javno kazali da njenoj kćerci nije na vrijeme dijagnostifikovana bolest od strane ljekara na Kosovu, optuživši pri tom ljekare u Gnjilanu za neprofesionalizam i neodgovornost, koji su dijagnostifikovali "boginje" za koje se kasnije ispostavilo da nije bilo tačno, a lječnike KBCK za nekomunikativnost, međusobno inačenje, nedostatak poštovanja i grešku za greškom a također i za neprofesionalizam...

Srodne vijesti:
Bolnički teror nad Eneom Zuzaku