Visoki savjetnik premijera Kosova Bekim Çollaku izjavio je za dnevnik Tribuna da su kosovski premijer Hashim Thaçi i premijer Srbije Ivica Dačić u Bruxellesu postigli dogovor o formiranju saveza srpskih opština na sjeveru Kosova i o policiji na sjeveru, a da je za sljedeću rudnu pregovora ostavljeno pitanje suda u Mitrovici.

Ocjenjujući upravo završenu petu rundu dijaloga pod okriljem EU-a između Beograda i Prištine, Çollaku je kazao da je postignut veliki napredak u rješavanju svih problema na sjeveru Kosova, te da je premijer Srbije zatražio dodatno vrijeme za konzultacije sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem oko sudija i tužitelja na sjeveru Kosova koji su položili prisegu na osnovu zakona Srbije.
Prijedlog posrednice u pregovorima Catherine Ashton bio je da sudovi na sjeveru Kosova imaju suce Srbe i Albance shodno nacionalnom sastavu stanovništva u tim opštinama, ali da osnova za rad sudova budu zakoni Kosova, rekli su dnevniku međunarodni izvori bliski razgovorima dvaju izaslanstava.
Premijer Thaçi je, prema pisanju dnevnika, prihvatio prijedlog da za izvjesno vrijeme policija na sjeveru ne izvještava direktno u glavne i regionalne stožere kosovske policije, već da to ide preko Eulexa.
Suglasnost dvojice premijera o organiziranju saveza (asocijacije) opština na sjeveru Kosova olakšala je činjenica da se takvo rješenje može različito tumačiti.
"Riječ asocijacija na albanskom ima smisao nevladine organizacije, dok na srpskom zajednica ima smisao i asocijacije, ali i entiteta", rekao je izvor dnevnika.
Savez opština bi imao skupštinu i ovlasti da se brine o raspodjeli i rukovođenju sredstvima koje će biti raspoređena na osnovu proračuna Kosova ali i proračuna Srbije, kao i međunarodnih donacija za sjever Kosova.
Također se razmatra mogućnost da se za broj zastupnika u kosovskom parlamentu poveća za pet, što bi bili predstavnici srpske zajednice sa sjevera.
Na osnovu svih ovih dogovora Çollaku petu rundu ocjenjuje kao uspješnu, konstatira dnevnik i ističe da će se do 4. marta, kada se treba održati sljedeći sastanak, premijer Dačić konzultirati sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem i zamjenikom premijera Aleksandrom Vučićem, na čemu je inzistirao tokom pete runde razgovora.
U međuvremenu će stručne ekipe dvije strane nastaviti konsultacije.