Groblje, Kosovo Polje/foto Beta

Nepoznate osobe oštetile su u nedjelju uvečer 27 nadgrobna spomenika na pravoslavnom groblju u Klokotu, u opštini Vitina, onoliko koliko je bilo imena boraca na uklonjenom spomeniku u nedjelju ujutru u Preševu. Zamjenik predsjednika Klokota, Refik Halili, vjeruje da je uništavanje spomenika motiv povezan sa spomenikom UÇPMB u Preševu. Policija je izvijestila da je bijedan broj nadgrobnih spomenika oštećen i u Prizrenu.

Dvadeset sedam pravoslavnih nadgrobnih spomenika, koje se nalaze na periferiji opštine Klokot oskrnavljeno je u nedjelju navečer.

Zamjenik predsjednika ove mješovite opštine, Refik Halili je za list "Jeta në Kosovë" izjavio da "smatra da je motiv ovog djela povezan s nedavnim dešavanjima u Preševskoj dolini."

U Preševu, u nedjelju ujutro, srpske vlasti su sa 100 pripadnika žandarmerije uklonile spomenik borcima UÇPMB, koji je postavljen ispred zgrade opštine. Taj potez je izazvao burne reakcije Albanaca.

Glasnogovornik policije Kosova, Brahim Sadria je izjavio da su potrebne policijske jedinice odmah izašle na licu mjesta u Klokotu.

"Tokom kontrole mjesta događaja, policija je primjetila da je bio oštećeno 27 ortodoksnih nadgrobnih spomenika", rekao je on za list.

No, on nije želio komentirati o mogućim motivima slučaja.

U međuvremenu, policija je saopštila da je oštećenja nadgrobnih spomenika bilo i u Prizrenu.

"Policija je tamo dobila informaciju da su oštećeni neki nadgrobni spomenici", rekao je glasnogovornik Arbër Reka za Radio Slobodna Evropa.

Tačan broj oštećenih nadgrobnih spomenika nije naveden. "Istraga je u toku i do sada još uvijek nema uhapšenih", rekao je Beka.