Odlaze na nove funkcije

12:55 (DOPUNJENO) Ministar Finansija, Bedri Hamza, kao i zamjenik ministra Finansija, Ramadan Avdiu će podnijeti ostavke na njihove trenutne pozicije, u zamjenu za imenovanje na drugim pozicijama.

Zamjenik ministra Avdiu je u izjavi za list "Jeta në Kosovë" (Život na Kosovu) rekao da njegova najavljena ostavka kao i ministra Hamze dolaze onako kako je planirano.

"Nakon okončanje prošle godine, kao i odobravanja budžeta i izvršavanja obaveza unutar ministarstva, i ministar Hamza je predstavio svoj prijedlog da podnese ostavku, jer postoje i drugi ciljevi", rekao je Avdiu za list "Jeta në Kosovë".

" Nakon okončanje prošle godine, odobravanja budžeta i izvršavanja obaveza unutar ministarstva, ministar Hamza je podnio prijedlog da podnese ostavku", dodao je dosadašnji zamjenik Hamze.

Ramazan Avdiu je najavio svoju ostavku kako na poziciju zamjenika ministra tako i na mjesto predsjednika Ogranka Demokratske partije Kosova u Prištini. To je sve došlo nakon njegovog imenovanja za generalnog konzula Ministarstva inostranih poslova u Konzulatu u Ženevi, gdje mu je i porodica.

Avdiu je rekao da on i ministar Hamza, pozicije unutar ministarstva neće napustiti u isto vrijeme.

"Nećemo napustiti pozicije u isto vrijeme, ja ću ovdje ostati do imenovanja novog ministra", rekao je Avdiu. On nije htio "nagađati" o mogućim imenima budućeg ministra i zamjenika ministra u Ministarstvu Finansija.

11:50 Bedri Hamza podnio ostavku

Bedri Hamza je podnio ostavku na mjesto ministra finansija. Ovako su izjavili izvori lista "Zëri", prema kojima je izvršna vlast zemlje odobrila njegovu ostavku.

"Ministar finansija Bedri Hamza, podnio je ostavku na položaj. Očekuje se da tokom ove sedmice ova odluka bude javno objavljena. I Vlada je rpeihvatila ostavku ministra", istaknuo je izvor.

Prema tom izvoru, nakon ostavke na važnom položaju u Vladi, Bedri Hamzi su dostupne dvije visoke institucionalne pozicije. On očekuje da bude imenovan za predstavnika Kosova u Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu, ili za guvernera Centralne banke Kosova (CBK), na čijem je čelu sada Gani Gërguri.

"Nakon usvajanja budžeta za 2013. godinu od strane Skupštine Kosova, Bedri Hamza je učinio veliki posao koji pripada u Ministarstvu finansija, i samim tim bio je slobodan ponuditi svoju ostavku", pojasnio je izvor.

Međutim, izvori lista "Zëri" nisu mogli spomenuti prave razloge podnošenja ostavke Bedri Hamze sa jedne od najvažnijih pozicija unutar Vlade Kosova.

List je tokom jučerašnjeg dana (nedjelja) nekoliko puta pokušao da kontaktira Bedri Hamzu putem telefona, ali nisu uspjeli, pošto je on prije mjesec dana izjavio da je odustao od nošenja mobilnog telefona.

Prije nego što je izabran za ministra Finansija, Bedri Hamza je bio zamjenik ministra Finansija, u vrijeme kada je na čelu ovog ministarstva bio Ahmet Shala.