Mobilizacija svih oficira i članova

Albanska narodna armija je ponovno pojavila, sada u Vučitrnu. Ona je objavila mobilizaciju svojih članova, podstakavši, članove Štaba ANA-e za Kosovo, "od srpskih prijetnji da će podjeliti jedan dio teritorije Kosova i prijetnji da će silom ukloniti spomenik UÇPMB-u u Preševu".

Na sjednici održanoj 9. januara 2013. godine, u Vučitrnu, Štab ANA-e, zona br. 2, Kosovo donio je odluku o mobilizaciji svih svojih oficira i pripadnika. U odluci, između ostalog stoji "da ANA, Specijalna jedinica 'Kobra', s obzirom na napetu situaciju u Preševskoj dolini i na sjeveru Republiek kosova, uzrokovane od strane fašisoidnih Srba, donijela konačnu odluku, da od 10. januara 2013. godine, proglasi mobilizaciju svih pripadnika Albanske nacionalne armije.

Pripadnici ANA-e moraju biti spremni i pripremljeni za odbranu Albanaca na njihovim etničkim teritorijama, tako da crna srpska čizma nikada ne zakorači albanske zemlje". Odluku je potpisao šef Štaba, pukovnik "Kaçaku" kao i komandant Specijalnih jedinica "Kobra", s činom generala.

U međuvremenu, u saopštenju, koje je listu "Zëri" pristiglo putem elektronske pošte, pukovnik Kaçaku je izjavio da će ANA zaštititi Albance gdje god da su ugroženi od strane srpskih fašističkih politika i da na nijednom pedlju albanske zemlje neće kročiti srpska čizma.

"Fašistička Srbija, navikla je na neprekidnu represiju nad Albancima. Ona je protjerala Albance sa svojih teritorija, u Toplici, ubila je muškarce, žene i djecu, očistila je taj dio albanske zemlje, od autohtonih Albanaca, koji nezaštićeni i nemoćni se nisu mogli suprotstaviti srpskom etničkom čišćenju.

Također, Srbija je pokušala uništiti albanski narod na Kosovu, ubijavši i masakrirajući, silovavši albanske žene i protjeravši sa njihovih ognjišta gotovo milion Albanaca. Ova srpske politika istrebljenja jednog naroda, nastavljena je i nakon rata na sjeveru Mitrovice, gdje naočigled mirovnih snaga KFOR-a su ubijeni mnogi Albanci, i ranjeni mnogi drugi, a 12 hiljada je protjerano iz svojih domova", stoji u saopštenju komandanta Kaçakua, piše list "Zëri".

Prema njegovim riječima, takvo što se dešava i sada, kada Srbija pokušava izdvojiti jedan dio Kosova, te je povećala represivne mjere nad Albancima u Preševskoj dolini.

"sa Srbijom ćemo definitivno ući u rat. Oni još uvijek ne žele da shvate da su Preševo, Medveđa i Bujanovac albanske teritorije, koje niko ne smije dirati. Tamošnji Albanci nisu siročadi, njih ima ko da brani. I oni su spremni da brane svoju zemlju, ali smo i mi tu ti koje će uvijek imati pored sebe. Miloševićeva genocidna politika još uvijek dominira u Srbiji, nju sprovode njegovi nasljednici, ali nikada neće uspjeti da realizuju ono što namjeravaju, a to je etničko čišćenje", nastavio je pukovnik Kaçaku.

Na kraju, on je pozvao sve Albance da budu oprezni, a institucije Kosova da ne pregovaraju i ne prave pazar sa albanskim teritorijama.