Svakim danom sve više i više

Srbi koji žive na Kosovu, i čiji automobili još uvijek imaju tablice SRJ, na tablice PR, GL, KM, PZ su otpočeli da traže tablice Republike Kosovo.

Njih je više od dvije hiljade građana, gdje većina od tih Srba sada koriste privremene tablice RKS.

Umjesto brojeva regiona, kao na primjer: 01,02,030, na njihovim tablicama piše RP, što znači Privremena registracija.

"Tablice RP su Privremene tablice. Ove tablice se daju srpskim građanima koji su aplicirali da registruju njihova vozila sa dokumentima bivše SRJ izdatih nakon 10. juna 1999. godine, i koji nose tablice PR, GL, KM, PZ, idr.", kaže Behar Haziraj, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je rekao da su tablice Privremena registracija su počele sa izdavanjem u novembru 2012. godine, a aplikacije za ovaj postupak počele su od 2. juna 2012. godine. Ova procedura je regulisana Administrativnim uputstvom 38/2012-MUP.

Od 2. juna do 30. decembra apliciralo je 2 hiljade i 160 građana, gdje je većina Srba i veliki dio njih sada je opremljen privremenim tablicama.

I dok su Srbi počeli da se opremljuju tablicama RKS, domaće institucije još uvijek drže na snazi administrativno uputstvo za registraciju vozila na KS.

"Tablice KS se još uvijek izudaju za Srbe, na osnovu Administrativnog uputstva za registraciju vozila br. 31/2012-MUP", kaže Haziraj.