Protivustavno i rizično

Opozicija i poznavaoci političkih okolnosti na Kosovu kažu da davanje autonomije sjeveru kao uslov za formiranje sjeverne opštine Mitrovica i organizovanje izbora u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, kako traže Srbi iz tog dijela, je protivustavno i rizično po region.

Član Predsjedništva najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova (DSK/LDK), Arben Gashi izjavio je u nedjelju da partija čiji je on član je pozicionirana protiv dogovora koji utiču na Ustav Kosova i Ahtisaarijev plan, piše list "Koha Ditore".

"Lokalna samouprava na Kosovu je predviđena Ahtisaarijevim paketom i Ustavom kosova. Svaki drugi aranžman koji bude urađen je neustavan i LDK ne podržava takvu stvar", kazao je Gashi.

U međuvremenu, šef Sekretarijata za medije i komunikacije u drugoj opozicionoj stranki "Samoopredjeljenje", Erzan Vraniqi je rekao da formiranje opštine sjeverna Mitrovica nije ništa drugo nego davanje legitimnosti etničkog čišćenja koje je napravljeno Albancima tamo i implementacija aparthejda nazvanog etnička decentralizacija, koji prema njemu proizilazi iz Ahtisaarijeva plana.

List nije bio u mogućnosti da dobije stav još jedne opozicione partije, Alijanse za budućnost Kosova.

U međuvremenu, Fisnik Korenica iz Grupe za pravne i politika studije izjavio je kako Kosovo treba biti apsolutno protiv bilo koje opcije koja pruža autonomiju za sjever.