Problem finansiranja administracije

Jedna od tema sastanka planiranog za 17. januar u Briselu biće finansiranje Unmik-administracije na sjeveru Kosova, piše Politika.

Institucije Kosova, koje su bile u obavezi da finansiraju Unmik administraciju u julu su obustavile isplatu lokalnom osoblju i istog mjeseca otvorile Administrativnu kancelariju u sjevernoj Mitrovici, pokušavajući da rad Unmikove kancelarije prebace na kancelariju koju je otvorila prištinska vlada, piše ovaj list.
Zamjenik srbijanskog direktora Kancelarije za Kosovo Krstimir Pantić potvrdio je za Politiku da će se o problemu finansiranja Unmika najverovatnije razgovarati na prvim slijedećim političkim razgovorima u Briselu. 
Nikola Jovanović, urednik lista "Izazovi evropskih integracija" potvrdio je ovu informaciju, naglasivši da "dok god se ne postigne političko rješenje prihvatljivo za obje strane, Unmik treba da nastavi da neometano funkcioniše". 
Politika piše da polovina članica UN ne uplaćuje doprinos za Unmik, a kosovski Albanci i SAD vrše pritisak da se zatvori kancelarija u sjevernoj Mitrovici. 
Politika podsjeća da je više od 100 lokalnih radnika Unmika kancelarije u severnoj Mitrovici 31.decembra prošle godine prestalo da radi, jer im nisu produženi ugovori pošto kosovske institucije, koje su bile zadužene za finansiranje Unmik administracije, već šest mjeseci nisu uplaćivale novac. 
Predstavnici četiri opštine sa sjevera krajem decembra su razgovarali sa šefom Unmika Faridom Zarifom, ali riješenje nije pronađeno, piše Politika.