Rada Trajković

Poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković izjavila je danas da je usvajanjem Rezolucije o Kosovu Srbija ponudila najveći mogući kompromis kosovskim institucijama.

Trajković je u izjavi Tanjugu istakla da je Rezolucijom dat i suštinski doprinos institucionalnoj legalizaciji kosovskih Srba, koji bi bio dogovoren sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice a što bi, kako je ocjenila, garantovalo opstanak Srba na Kosovu.
 
"Rezolucijom koja je usvojena u Skupštini Srbije uz poštovanje Ustava, Srbija vrlo jasno pokušava da da doprinos normalizaciji stanja na Kosovu a zauzvrat traži od međunarodne zajednice da shvati da Srbija nikada neće i ne može da prizna nezavisnost Kosova", rekla je ona.
 
Trajkovićeva je dodala da misli da je pred Srbijom da sa Srbima sa Kosova razgovara o modalitetima zajedničkog rada na stvaranju Zajednice srpskih opština i naselja i da na međunarodnom planu ide u pravcu ukazivanja na opasnost od priznavanja nezavisnosti Kosova.
 
Ona je naglasila da se iz dana u dan pokazuje da "stvaranje dve albanske države remeti balans na Balkanu" i da "u perspektivi dve albanske vojske mogu da destabilizuju region".
 
"Treba razgovarati i sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i lobirati uporno kako bi one revidirale stav o kosovskoj nezavisnosti, a sve se to može ukoliko budemo međunarodno prihvaćeni kao zemlja koja radi na standardizaciji i približavanju evroatlanskim integracijama", rekla je Trajkovićeva.