Nove tvdnje Natali Velija oko skandala sa pasošima

Natali Velija tvrdi da je bilo "državno" organiziranje kako bi na tenderu austrijska kompanija OeSD pobjedila po svaku cijenu.

Predstavnica austrijske kompanije za proizvodnju pasoša na Kosovu tvdi da njen partner nije ispunjavao nikave uslove da postane pobjednik na tenderu. Ove uslove, prema njenim riječima, ispunjavale su jedna njemačka i jedna slovenačka kompanija.
 
Međutim, prema njezinim objašnjenjima datim tužilaštvu, tender je prilagođen OeSD-u, dok je bilo organizirane korupcije, da se žalbe drugih kompanijane odbace od Tijela za razmatranje nabavki (TRN).
 
Velija je rekla tužiteljima da je Besnik Berisha bio angažiran da iznos u vrijednosti od 475 hiljade eura, za koje tvrdi da mu je predala u jednom restoranu u Uroševcu, 80 hiljada odu za Tijelo za razmatranje nabavki kao mito.

"Austrijanci nisu zadovoljili uslove, ali uz 10 posto mita tender je dodjeljen njima. Prethodno je planiran iznos za Tijelo za razmatranje nabavki kako bi odbacio sve žalbe. Slovenci su bili za oko 600 hiljada jegtiniji, ali su eliminisani iz razloga da navodno nisu imali kapacitet za proizvodnju 3.500 pasoša dnevno", rekao je jedna izvor lista "Koha Ditore", pojašnjavajući tvrdnje Natali Velije.
 
Ali ove optužbe Tijelo za razmatranje nabavki je odbacilo, kao i sam Besnik Berisha, suspendirani direktor Departamenta za proizvodnju dokumenata u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
 
"Izjavljujem da"Te Gjyla" ima već dvije godine da nisam kročio i još jednom izjavljujem da Natali Velija nikada nisam sreo u nijednom restoranu", rekao je Berisha.
 
U međuvremenu prvi čovjek Tijela za razmatranje nabavki, Hysni Hoxha je izjavio da nije svjestan da je neko u instituciji na čijem je on čelu uzeo novac. On je zatražio rasvjetljavanje ovog slučaja i tvrdnji Natali Velije.
 
Hoxha je početku odbio kazati ko su bili članovi koji su 2011. godine odbacili žalbu slovenačke kompanije.
 
"Na tom slučaju članovi komisije su bili Ekrem Salihu, ja, Hysni Hoxha i Tefik Sylejmani. Kome je ona dala je najbolje da ona objasni i da kaže", rekao je Hoxha.