Blokiran proces izbornih reformi

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ne namjerava da ispoštuje rezoluciju Skupštine Kosova na osnovu koje je izabrana na mjesto predsjednice zemlje.

Ona i dalje nastavlja da obezvrijeđuje i tretira nevažećim ovaj dokument te insistira da njena "ostavka" nije ustavna kategorija na Kosovu, piše Zëri. 
"Ostavka nije dio sporazuma, a nije predviđena ni ustavom. Treba stvoriti praksu i jednu vrstu institucionalne kulture gdje se treba raditi po utvrđnim pravilima u procesu primopredaje dužnosti od auktuelno izabranog predsjednika", rekla je Jahjaga na jednom sastanku sa novinarima.
Jahjaga je izabrana za šeficu države nakon institucionalne krize koja je zahvatila Kosovo poslije smjene Behgjeta Pacollija. Ona je na to mjesto došla kao produkt političkog sporazuma između lidera PDK-a Hashima Thaçija, LDK-a Ise Mustafe i lidera AKR-a Behgjeta Pacollija.
Ovim sporazumom je bilo predviđeno da se nakon završetka ustavnih i izbornih reformi izabere novi predsjednik Kosova, ali Jahjaga je svima dala doznanja da ne namjerava napustiti dužnost.
Upravo ovaj njen stav je doveo da se Demokratski savez Kosova povuće iz parlamentarne komisije prije okončanja izbornih reformi, čime je blokiran proces ka novim parlamentarnim izborima na Kosovu.