NATO donosi odluku o transformaciji!

Ministar Bezbjednosnih snaga Kosova Agim Çeku očekuje da će 2013. biti godina kad će zemlja dobiti vojsku.

Vlasti na Kosovu planiraju ove godine izvršiti transformaciju lako naoružanih Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku. Te snage, ustanovljene u januaru 2009. u skladu s Ahtisaarijevim planom, sastoje se od 2.500 aktivnih i 800 rezervnih multietničkih pripadnika. One su primarno nadležne za reakcije na krize.

U zadnje četiri godine, te snage operirale su pod nadzorom KFOR-a kako bi postale profesionalna struktura. KFOR je mentorisao i nadzirao njihov razvoj, izvještavao o njihovim postignućima NATO, koji će donijeti konačnu odluku o budućnosti tih snaga.

Alexander Willing, glasnogovornik KFOR-a, izjavio je da su snage sigurnosti ostvarile veliki napredak, ali da će njihove pune operativne kapacitete utvrđivati NATO.

"Zemlje NATO-a smatraju da je pravo vrijeme za konačno potvrđivanje BSK", izjavio je Willing. Sjevernoatlantsko vijeće, najviše tijelo odlučivanja NATO-a, donijet će političku odluku na osnovu procjene vojnih organa NATO-a".

Očekuje se da će to vijeće donijeti odluku o statusu snaga na svom junskom sastanku.

Kosovski zvaničnici su optimistični.

Remzie Zeqiraj, glasnogovornica ministarstva za BSK, izjavila je da je preporuka KFOR-a NATO-u jasna – snage su ostvarile pune operativne kapacitete.

"Sad očekujemo potvrdu KFOR-ove preporuke za BSK“, rekla je Zeqirajeva.

Ministar BSK-a Agim Çeku saopštio je prošlog mjeseca u parlamentu da će "2013. biti godina Vojske Kosova".

Rada Trajković, srpska poslanica u skupštini Kosova, izrazila je zabrinutost da bi transformacija BSK mogla predstavljati izvor nestabilnosti.

"Vojska s komandom [kosovskih] Albanaca predstavlja destabilizirajući faktor za Srbe na Kosovu, kao što bi bila i vojska [kosovskih] Albanaca uz malo učešće pripadnika ostalih etničkih grupa", izjavila je Trajkovićeva.

Marko Savić, istraživač pri beogradskom Centru za sigurnosnu politiku, smatra da će za transformaciju KSS u potpunu vojsku trebati vremena.

"Taj proces se može pokrenuti, ali se sigurno neće završiti u 2013", izjavio je Savić.

On je rekao da se očekuje da će on biti odobren uprkos protivljenju tom planu od strane kosovskih Srba.

"Srbija će nastaviti saradnju s NATO-om; ona to jednostavno mora, s obzirom na ogromnu važnost po regionalnu sigurnost", rekao je Savić.

Flirian Qehaja, izvršni direktor kosovskog Centra za sigurnosne studije, izjavio je da nova dešavanja na Kosovu, posebno nakon kontinuiranog smanjenja prisutnosti KFOR-a, zahtijevaju da vlasti revidiraju mandat BSK.

"Kosovu je potrebna mala vojska, malo veća od BSK-a ... sposobna za dužnosti civilne zaštite, učešće u mirovnim misijama, te za osiguravanje integriteta Kosova", izjavio je Qehaja.