Priznali, pa se pokajali!

Afrička država Sao Tome i Principe poništila priznavanje Kosova, jer odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini.

Predsjednik Sao Tome i Principe, Manuel Pinto da Kosta, donio je odluku o poništenju priznavanja nezavisnosti Kosova pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini, prenosi list "Koha ditore".

"Poklon koji je zamjenik premijera Behgjet Pacolli dao Kosovu za novogodišnje praznike 2011. pokazao se kao 'prazan'", ističe list, nakon odluke predsjednika afričke zemlje Sao Tome i Principe da poništi odluku o Kosovu.

Tadašnja vlada Sao Tome i Principe je u martu 2012. godine, tri mjeseca poslije Pacollijeve izjave, donijela odluku koja nikada nije stupila na snagu.

Razlog za neglasanje u skupštini Sao Tome i Principe bili su problemi koje je demokratska vlada imala sa skupštinskom većinom.

U vladi, međutim nisu izgleda uzbuđeni odlukom predsjednika te države.

Jetlir Zyberaj, savjetnik zamenika premijera Pacollija je rekao da je priznavanje iz ove države održivo i da Vlada Kosova ne komentariše unutrašnja događanja.

"Priznavanje Sao Tomea je završena priča. Imamo usmeno priznanje da je Vlada Sao Tomea donijela odluku o priznavanju Republike Kosovo. Ne komentarišemo unutrašnje stanje te države", rekao je Zyberaj.