Srpska platforma o Kosovu razlog napetosti

Nakon što je Vlada Srbije jednoglasno usvojila platformu o Kosovu koju je predložio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i Rezoluciju koja definiše osnovne principe za pregovore sa Prištinom, niko nije sasvim siguran u kom pravcu idu odnosi Beograda i Prištine i da li može doći do novih napetosti na Zapadnom Balkanu, iznose svoje utiske analitičari.

Zagrebački profesor univerziteta i ekspert za filozofiju politike prof. dr. Žarko Puhovski tvrdi za Agenciju Anadolija (AA) da vrh Srbije usvojenim dokumentima traži alibi za svoju, domaću javnost, zbog "nečega što se događa izvan dosega i uvida javnosti".

 "A to su pregovori sa vlastima na Kosovu. Istovremeno, pokušava se prema javnosti pokazati da vlast u Srbiji nije odustala od tvrdog stava, te na taj način dobiti slobodu unutar zemlje, slobodu od napada opozicije i drugih strana. Pregovori se jako lagano, ali sigurno sprovode", tvrdi Puhovski.
 
Dodaje kako sve to vodi, sasvim sigurno, priznavanju vlasti na Kosovu, prema kojoj je vrlo kritičan.


Zagrebački profesor univerziteta i ekspert za filozofiju politike prof. dr. Žarko Puhovski

"To će nastaviti da lebdi u vazduhu godinama. To je nešto što se dešava na nivou od nekoliko godina. Dakle, od dvije do deset godina, ali to se za nekoliko godina mora rješiti", ističe Puhovski.
 
Ilir Deda, direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj i bivši savjetnik i šef kabineta predjednice Kosova Atifete Jahjage smatra da Srpska Rezolucija o Kosovu znači redefinisanje pozicije Srbije ka tome da se dijalog više fokusira na status Srba na Kosovu.

"Oni će probati zajedno sa zemljama Evropske unije (EU) da pritisnu Prištinu da prihvati jedan specijalni status za sjever Kosova. Istovremeno, Srbija zadržava svoj stav da neće priznati kosovsku nezavisnost, što joj niko do sada uopšte i nije tražio. Ovo je bilo očekivano. Zato treba doći do jasnijeg stava EU šta znači normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Očigledno da Beograd i Priština vide ovaj proces na dva različita načina. Dok Kosovo ovaj proces vidi kao proces izgradnje dobrosusjedskih odnosa dvije države, Srbija još uvijek misli da može imati uticaja na unutrašnje uređenje Kosova", rekao je Deda za AA.
 
Dodaje kako mora postojati jasnija slika kuda ide Zapadni Balkan.


Direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj i bivši savetnik i šef kabineta Atifete Jahjage... Ilir Deda iz vremena kada je bio savetnik i šef kabineta

"Mora se jasnije reći da sjever Kosova ne može imati drugačiji status od ostatka Kosova, odnosno jedan specijalni status. Ne smiju se pothranjivati očekivanja Beograda o promjeni granica ili razmjeni teritorija. Neke zemlje su pomogle Srbiji da dođu do ovog stava pričama o specijalnosti Kosova. U Beogradu su se podigle nade da mogu imati učešća u unutrašnjim preuređenju Kosova. Ako sada stav Srbije bude to što piše u Platformi za Kosovo, onda će doći do poteškoća u dijalogu Beograda i Prištine. Zato je ključni trenutak da EU progovori jasnije šta znači normalizacija odnosa dvije zemlje, da se to presječe. Dvosmislenost na Balkanu ne vodi ka  stabilizaciji. Naprotiv, sasvim suprotno, to vodi destabilizaciji", smatra Deda.
 
Profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda dr. Predrag Simić tvrdi kako je Tomislav Nikolić pokazao da nije samo formalno predsjednik Srbije već da je čovjek koji može da upotrebi svoju  vlast i okupi vrh države oko dokumenta čiji je on autor.

"To smo vidjeli na zajedničkoj sjednici predsjednika i Vlade Srbije, a očekujem da se to desi i u Skupštini Srbije. Ako za Rezoluciju bude glasala većina, to će biti potvrda Nikolićeve centralne uloge. To će naići i na neodobravanje u Prištini. Rezolucija stavlja tačku na očekivanja da je formalno priznanje Beograda jedino što se očekuje od pregovora. Rezolucija to ne predviđa, iako ide dosta daleko i govori o Kosovu u kontekstu autonomije, o entitetu poput Republike Srpske u BiH", komentariše Simić.


Profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda dr. Predrag Simić

Prema njegovim riječima, rad na Platformi iskorišten je da Priština "upotrebi svoje krajnje oružje i postakne Albance u Preševu da postave zahteve".

Stabilnost zavisi od EU i Amerike

Stabilnost juga Srbije, rekao je, zavisi od politike EU i Amerike.  

"Pregovori Beograda i Prištine će se nastaviti, jer trebaju EU.  Ako bi se prekinuli to bi značilo neuspjeh EU. Oni će se nastaviti. Glavnu energiju će morati unositi EU i visoka predstavnica Catherine Ashton. Za njih su ti pregovori u ovom trenutku najznačajniji. Zato će se nastaviti. Ali, odnosi su se promjenili. Srbija je slaba, a Albanci su jaki. EU mora naći odgovor na to pitanje", zaključuje profesor Simić.