U Goraždevcu kod Peći

Duboko na zapadu Kosova, između naselja u kojima živi srpsko stanovništvo, nalazi se spomenik podignut osobama koje su načinile zločine nad Albancima u posljednjem ratu na Kosovu 1998-1999. godine. Ljudi koji su podigli spomenik, opisuju te osobe kao žive mrtvace, piše Koha Ditore.

Spomenik zahvata površinu od jednog ara i nalazi se pored puta koji prolazi kroz selo Goraždevac kod Peći, nastanjeno Srbima. Voda koja teče iz jedne fontane je puštena u srijedu, kao i na jednoj česmi koja se nalazi ispred. Nacionalizam se na ovom spomeniku vidi preko natpisa na samom spomeniku i zastave Srbije koja je postavljena na metalnoj ogradi.

"Nije toliko zastrašujuće umrijeti, koliko je zastrašujuće živjeti živ a mrtav", piše na spomen-ploči, prenosi "Koha Ditore".

Slijedi i drugi red, na osnovu izgraviranih imena muškaraca i jedne žena, kojima je podignut spomenik, gdje piše "Žrtve albanskog terorizma".

Tekst se završava rečenicom "Umrli ste braneći nas".

Ovo nije jedini spomenik ovakve vrste na Kosovu. Ima mnogo takvih. Među najvećim je spomenik podignut na sjevernoj obali rijeke Ibar u Mitrovici, kod glavnog mosta grada koji povezuje etnički podjeljene djelove grada.