Maja Kocijančić

U Briselu se nastavljaju tehnički razgovori Beograda i Prištine jer juče nije postignut dogovor radnih grupa oko naplate carina na administrativnim prelazima.

Funkcioner Evropske komisije koji je insistirao na anonimnosti izjavio je Tanjugu da su se radne grupe, koje su u četvrtak ujutru počele razgovore o nesuglasicama oko naplate carina na integrisanim prelazima, razišle sinoć bez konkretnog dogovora i da će dijalog biti nastavljen.
Razgovori su bili vođeni iza zatvorenih vrata u sjedištu Spoljne službe Evropske unije u Briselu, a glavna tema je bila sprovođenje sporazuma o zajedničkom upravljanju prelazima i carinama za robu namjenjenu sjeveru Kosova. 
Učesnici u tehničkom dijalogu, čiji je cilj priprema terena za predstojeći susret predsjednika vlade Srbije Ivice Dačića sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem, nisu se sinoć obratili novinarima. 
Nova runda dijaloga Dačića i Thaçija, uz posredništvo šefice evropske diplomatije Catherine Ashton, zakazana je za četvrtak, 17. januara. 
Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije Catherine Ashton, izjavila je juče da je glavna tema u vezi sa implementacijom sporazuma o IBM (integrisanom upravljanju prelazima) pitanje carine, u skladu sa ranijim dogovorom predsjednika vlade Srbije Ivice Dačiča i premijera Kosova Hashima Thaçija, koji su se posljednji put sastali u decembru prošle godine. 
Ona je dodala da nije isključeno i da se radne grupe ponovo sastanu i u ponedjeljak ukoliko sporna pitanja dotad ne budu rješena. 
Prvobitno je bilo predviđeno da se u juče razgovara i o pitanju električne energije i telekomunikacija, ali je šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri za televiziju Al Jazeera rekla da je srpska strana tražila da se ove tačke skinu sa dnevnog reda. 
Kocijančič, međutim, nije isključila mogućnost da se o ovim temama danas ipak razgovara.