Neće uticati na dijalog

Samuel Žbogar kaže da platforma Srbije za EU "nema vrijednost", jer su zaključci ministara EU iz decembra 2012. godine jedina platforma za dijalog Beograda i Prištine.

"Platforma Srbije o Kosovu nema vrijednost za Evropsku uniju i neće imati nikakvog uticaja na dijalog Kosova i Srbije", rekao je specijalni izaslanik EU i šef kancelarije EU na Kosovu u intervjuu za program RTK na srpskom.
"Ne mogu da komentarišem platformu Srbije. Za mene platforma u procesu dijaloga ostaje ona Savjeta ministara EU iz decembra, gde su jasno određeni zahtjevi zemalja Evropske unije za Kosovo i Srbiju. Na osnovu tih zaključaka se vodi i proces dijaloga", kazao je on. 
Tokom intervjua Žbogar uopšte nije spomenuo Beograd kada je govorio o mogućim rješenjima za sjever Kosova, ali je stavio do znanja da se takvo rješenje može postići u procesu dijaloga. 
Prema njegovim riječima, održivo rješenje se može pronaći i to je ono što je prihvatljivo za vlasti Prištine i za građane koji žive u tom dijelu Kosova. 
"Mi nemamo rješenje za sjever. Rješenje može biti to koje ima podršku vlasti u Prištini i stanovnika sjevera. Ne može biti nametnug rješenja ni za jednu stranu. Rješenje se može pronaći i to će biti rješenje koje će zadovoljiti obje strane ili ostaviti nezadovoljne obje strane. To treba da bude rješenje od kojeg niko neće biti frustriran", kazao je Žbogar. 
On je rekao da je EU zadovoljna dosašnjim tokom dijaloga, ali da u budućnosti očekuje veće rezultate. Prema njemu, najveći uspjeh do sada je postizanje i implementacija sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), od koje su dobili i Kosovo i Srbija.