Na osnovu iskustava drugih zemalja

Na Kosovu smatraju da su investicije i ekonomski razvoj jedan od najboljih načina da se integriše sjeverni dio zemlje uzimajući u obzir iskustva drugih država. Kosovski analitičari navode i da je potrebno da Vlada Kosova promjeni svoju politiku i uskladi je sa evropskim standardima, dok su Srbi na sjeveru odlučni da im pomoć Prištine – ne treba, piše Radio Slobodna Evropa.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je u srijedu najavio da će 2013. biti godina sa novim planom ekonomskog razvoja. On je i krajem prošle godine najavio da će formiranje posebnog fonda za sjever biti i jedna od tema naredne runde dijaloga sa Srbijom.
Mediji na Kosovu prenose kako se Priština priprema da u Briselu predstavi ekonomsku ponudu za sjever.
Da je tako nešto opravdano i da je to primjeren potez, mišljenja je Sadri Ferati, bivši ministar lokalne samouprave koji se dugo vremena bavio pitanjem sjevera.
"Prvo imamo dosta iskustva da upravo investicijama i razvojem, u društvu je uspjelo postići povjerenje i suživot, počevši od sjeverne Irske do Mađarske. Građani imaju pravo da budu zabrinuti, ako se recimo Beograd udalji od njih u smislu investicija, da li će Priština iskreno da ih prihvati, da im pomogne, jer svima je stalo da malo promjene ovaj način života, da budu bezbjedniji, i da imaju perspektivu, razvoj, zapošljenje, kvalitetno školstvo i zdravstvo, itd.", ističe on.
Ferati je ubeđen da bi budžet Kosova mogao podnjeti dovoljno kapitalnih investicija, a u cilju pokušaja integracije sjevera.
Tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE!