Nakon žalbe Srba upućene EULEX-u

Vezano za pisanja objavljena u nekoliko srpskih medija i web portala, od 9. januara pod naslovom "Tukli su me kosovski specijalci", Policija Kosova je zatražila od Policijskog inspektorata Kosova (PIK) da započne nezavisnu istragu povodom navoda o maltretiranju Srba privedenih na Božić, 07.01.2013. godine.

Razlog za to je činjenica da je EULEX dobio žalbu Srba, privedenih 7. januara u Gračanici.

"Policija Kosova je u cilju prioritetnog i ozbiljnog tretiranja ovog slučaja zatražila početak nezavisne istrage PIK-a", kaže se u saopštenju Policije Kosova.

Policija je juče saopštila da nisu istiniti navodi u izjavama Darka Vlasaja, jednog od desetorice privedenih Srba u Gračanici na Božić.

Vlasaj je juče optužio pripadnike specijalne jedinice Policije Kosova da su ga brutalno pretukli u prištinskom sudu.

U saopštenju Policije Kosova se kaže da su povodom ovih navoda kontaktirali i organe pravosuđa, odgovorne zvaničnike kako bi dobili zvanične informacije o ponašanju policijskih zvaničnika u objektu suda.

"Isti su putem izvještaja, zapisnika i u izjavama potpisanim od strane privedenih osoba kazali da su pravilno i profesionalno tretirani od strane policijskih zvaničnika", kaže se u policijskom saopštenju.

"Cjelokupno djelovanja policije je vršeno u skladu sa principima, procedurama i zakonskim ovlašćenjima i ni na koji način Policija Kosova nije vršila nasilje nad pritvorenima i takve izjave nisu istinite" , kaže se u saopštenju.

Takođe se ističe da se "Policija Kosova u vršenju svoji zadataka ponaša profesionalno i odgovorno i u tretira sve građane bez obzira na etničku, rasnu, vjersku ili polnu pripadnost, poštujući u svakom trenutku prava svake osobe".

Vlasaj je zbog težine povreda stomaka prebačen u Beograd.

"Ono što se meni desilo i ono što smo mi doživeli u Sudu u Prištini je strašno. Tukli su nas bez povoda, a šta bi se tek desilo da smo kojim slučajem nešto pogrešno uradili", rekao je Vlasaj novinarima dok su ga ljekari pripremali za operaciju.

U nastavku možete pročitati original teksta koji je objavljen na web stranici B92, stoji na kraju saopštenja Policije Kosova:

"Tukli su me kosovski specijalci"