Završeni protesti Srba na sjeveru

13:58 (DOPUNJENO) Završeni su protesti privrednika na sjeveru Kosova. Poručnik Besim Hoti, glasnogovornik regionalne policije u Mitrovici je izjavio da su protesti završeni oko 12:30. On je reako da nisu zabilježeni nikakvi incidenti i da je put sada prohodan za saobraćaj vozila.

11:00 Privrednici sa sjevera Kosova odlučili su danas da prekinu blokade u tom dijelu Kosova, ali su saopštili da neće pristati na plaćanje dažbina Prištini.

Privrednici su izrazili očekivanje da će pregovarači Srbije upoznati međunarodne faktore o problemima sa kojima se suočavaju.

"Ukoliko se ne uvaže ovi opravdani zahtjevi nastaviće se i radikalizovati protesti do potpune blokade svih pravaca koji vode na sjeverni dio Kosova", navodi se u pismu.

U Briselu danas traje sastanak radnih grupa Beograda i Prištine o sistemu naplate dažbina na integrisanim prelazima. Srbi sa severa Kosova ne žele da plaćaju dažbine Prištini, već Beogradu. Carina Kosova najavila je da će danas početi naplata svih dažbina po kosovskim zakonima.

Privrednici su danas dva sata blokirali put u opštini Zvečan.