Električna energija, telekomunikacije i carine, glavne teme razgovora

Tehnički dijalog Beograda i Prištine, a na dnevnom redu se nalaze pitanja vezana za struju i telekomunikacije, kao i problem oko naplaćivanja carina.

Pregovarački timovi, koje sa beogradske strane predvodi Dejan Pavićević, a sa prištinske Edita Tahiri, razgovaraju iza zatvorenih vrata u sjedištu Spoljne službe EU na čijem je čelu visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.
Glavne teme današnjih razgovora su električna energija i telekomunikacije, kao i pripreme za novu rundu dijaloga predsjednika vlade Srbije i kosovskog premijera Hashima Thaçija, koja je zakazana za 17. januar. 
Dačić je ranije najavio da će tokom tehničkih razgovora biti riječi i o nesuglasicama u vezi sa pokušajima prištinske strane da na administrativnim prijelazima naplaćuju carinu za robu namjenjenu sjeveru Kosova. 
Stav Beograda je da Srbi na prijelazima ne treba da plaćaju nikakve carine i akcize dok se ne riješi problem raspodjele tih sredstava, dok Priština insistira na njihovom naplaćivanju. 
Podsjetimo da su po postizanju dogovora o uspostavljanju integrisanih prijelaza srpski privrednici sa sjevera protestovali tražeći da ne plaćaju carine kosovskim institucijama, već Srbiji i da se ukine ograničenje uvoza akcizne robe na 3,5 tone težine. 
U Briselu je dogovoreno da se carine ne naplaćuju do 10. januara, kada bi trebalo da se to pitanje riješi na ekspertskom nivou.