85 eura na Kosovu, 590 u Sloveniji

Penzije Kosovara su i dalje najniže u regionu, bez obzira na povećanje od 40 posto od početka ove godine.

Prosječna penzija u zemlji je 85 eura, odnosno 110 eura mjesečno dobijaju penzioneri koji uplaćuju doprinos i 60 eura penzineri koji dobijaju starosnu penziju, dok je prosječna penzija u Makedoniji 150 eura.

Prema pisanju medija u Albaniji je prosječna penzija 175 eura.

Tolika je prosječna penzija i u Bosni i Hercegovini, 215 eura je u Srbiji, 275 eura u Crnoj Gori, 310 eura u Hrvatskoj, dok u Sloveniji prosječna penzija iznosi 590 eura.

Ibrahim Rexhepi iz Centra za strateška i društvena istraživanja "STRAS", kaže se list "Zëri" da novac koji penzioneri na Kosovu dobijaju ne može se nazvati penzijom.

"To nisu penzije, već neka vrsta društvene sheme, pošto sa 80 eura mjesečno ne mogu zamisliti da neko može preživjeti cio mjesec na Kosovu. Ukoliko neko to može uraditi, neka to dokaže", kaže Rexhepi.

Ona preporučuje da Kosovari koji uplaćuju penzije u Penzijskom osiguranju Kosova (POK) - Trust - pokažu malo solidarnosti sa trenutnim penzionerima, dopuštajući im određeni postotak penzija, kako bi se poboljšale postojeće penzije.

"Ljudi koji plaćaju doprinos u Trust-u su mladi i prije nego prođu 20 godine ne mogu da podignu svoje doprinose. DObro je da se pokaže jedan osjećaj solidarnosti sa trenutnim penzionerima, odvojivši za njih postotak i tako se može povećati penzija ovom sloju ljudi" rekao je on.

Rexhepi također kritikuje kosovske institucije, zašto nisu podigli pitanje opljačkanog penzionog fonda od strane Srbije u razgovorima, koji je od 1999. godine blokirao penzionere na Kosovu.

Kosovski penzioneri su se žalili u nekim međunarodnim institucijama pravosuđa, tražeći svoje pravo na penziju.