Probleme sa zakonom i korupciju ima čitav Balkan

Ministrica europskih integracija Vlora Çitaku se još uvijek ne može složiti s time zašto je Evropska unija odbila omogućiti Kosovu potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, gdje su pregovori odgođeni za mart ove godine.

Ministrica Çitaku je za Glas Amerike rekla da Kosovo nije spremno za Evropsku uniju, ali je spremno za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Pitanje pregovora za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, mogao je biti uslovljen zbog reformi, a ne zbog razgovora sa Srbijom. Međutim, mi nemamo drugog puta. Reforme su dosta puta bolne i popularna. Kosovo nije spremna za EU, ali je spreman za Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kaže Çitaku.

Ona priznaje da Kosovo ima problema sa zakonom i korupcijom, ali prema njenim riječima, ove probleme ima čitav Balkan i one zemlje koje su već uše u takve sporazume sa EU.

Ministrica za europske integracije, opet nije dala datum, o pitanju koje Kosovare najviše muči, a to je da li će moći da ove godine putuju bez viza.

Ona je naglasila da institucije Kosova imaju svoj plan za sjever.

"Ovaj plan je dokument predsjednika Ahtisaarija. Ovaj plan je naša ponuda za tamošnje građane koji im omogućava dovoljnu samoupravu", završila je Çitakuova.