Nema ulaska robe bez plaćanja carine

Desetog januara će biti okončan ulazak robe iz Srbije prema Kosovu sa masom preko 3.5 tona koja je bila na snazi od 21. decembra do 10. januara, namjenjena uglavnom Srbima na sjeveru Kosova. Dužnosnici Ministarstva unutrašnjih poslova su izjavili da će 10. januara otići u Brisel, ali neće učiniti ustupke da masa preko 3.5 tona ulazi na Kosovo i poslije 10. januara bez plaćanja carine.

Prema njihovim riječima, Kosovo je jedinstveno carinsko područje i kao takvo će ostati, Carina Kosova će sprovoditi zakon koji je na snazi, piše list "Zëri". S druge strane, u MUP-u su izjavili da će na sastanku koji će biti održan 10. januara u briselu biti razgovarano i o dosadašnjoj primjeni sporazuma integrisanog upravljanja granicom (IBM), o narednim koracima i o funkcionalizaciji i druga dva granična prijelaza.

Također je saopšteno da će se na ovom sastanku postaviti i pitanje efikasnosti srpskih vlasti, posebno u vrijeme praznika kada se na graničnim prijelazima stvaraju velike gužve i kilometarske kolone vozila državljana Kosova.

Ekonomski stručnjaci procjenjuju da ako Vlada Kosova želi stvoriti privilegije za Srbe na sjeveru, onda to treba regulisati zakonom a ne "ad hoc" ili voljom i pritiskom strana, bilo srpske sa Kosova ili one iz Beograda.