Na narednom sastanku u Briselu

Mjesec dana prije nego da Kosovo napuni pet godina državnosti, premijer Hashim Thaçi i premijer Srbije Ivica Dačić će se sastati u Briselu kako bi razgovarali i o sjevernom djelu nove države.

Sastanak koji će se održati uz posredstvo baronice Catherine Ashton će obilježiti i prvo prihvatanje, međutim ne direktno, Vlade Kosova da je sjever zemlje drugačiji od ostalih djelova države, te da su gore vlast praktično institucije države Srbije, piše list "Koha Ditore".

Još od okončanja rata Srbija je bila prisutna u gradu preko rijeke Ibar u Mitrovici i u ostale tri sjeverne opštine - Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Prisutnost njenih organa, države koja je u vrijeme Miloševića pokušala očistiti Kosovo od Albanaca, bila je održavana i na drugim lokalitetima sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, no nakon 17. februara 2008. godine je smanjila prisutnost južno od rijeke Ibar kako bi ojačala sjeverno od rijeke Ibar.


Između potpunog odvajanja sjevera od Kosova - što je cilj Srbije - i potpunog upravljanja ove teritorije od strane države Kosovo, analitičari i međunarodne diplomate su godinama govorile o nekoj vrsti kompromisa: autonomija za sjever koja bi ovu teritoriju zadržala u sastavu Kosova, ali bi načinilo da se drugačije ophodi prema njoj u odnosu na druge, koji je, prema diplomatama, sama stvarnost na terenu.