Svake godine se povećava broj

Tokom protekle godine, državne kancelarije za civilnu registraciju koje djeluju na sjeveru Kosova su izdale oko 3.500 dokumenata za građane srpske nacionalnosti koji žive u tom dijelu. Ovo su rekli dužnosnici koji rade u Mitrovici dodavši da broj zahtjeva za dobijanje dokumentacije države Kosovo je u porastu.

Afrim Voca, koordinator civilnog stanja u opštini Mitrovica kaže da zainteresovanost građana na sjeveru za lična dokumenta države Kosovo je znatno povećana u prethodnoj godini.

"Broj je puno veći, a brojka se svakog dana sve više i više povećava. Broj završenih slučajeva u kancelariji civilnog registra od januara do decembra 2012. godine je bio 3 hiljade i 479".

Prema njegovim riječima, građani srpske nacionalnosti su pokazali zainteresovanost za razna lična dokumenta, izvodi rođenih - 1074, uvjerenje o državljanstvu - 1043, uvjerenje o mjestu stanovanja - 1224. Voca nadalje dodaje i pojašnjava da su ova dokumenta izdata od strane Kancelarije za civilnu registraciju u opštini Mitrovica i Kancelarije za civilnu registraciju koja djeluje u Bošnjačkoj mahali na sjeveru Mitrovice.

Osim Kancelarije za civilnu registraciju u opštini Mitrovica i Kancelarije za civilnu registraciju u Bošnjačkoj mahali, građani sjevera za lična dokumenta koriste i druge tri kancelarije koje djeluju na sjeveru, Kancelariju u selu Bistrica kod Leposavića, Kancelariju u selu Čabar u Zubinom Potoku i onu u selu Kelmend kod Zvečana.