Spriječavanje posjete zvaničnika Srbije Dečanima

Pokret Samoopredeljenje će 7. januara, kada pravoslavci slave Božić, organizovati protest u Dečanima, najavio je izvršni sekretar tog pokreta Dardan Molliqaj.

Pristalice tog pokreta će protestovati povodom odluke Vrhovnog suda Kosova kojom je potvrđeno da 20 hektara zemljišta koje je 1997. godine Vlada Srbije poklonila manastiru Visoki Dečani pripadaju manastiru i kako bi onemogućili posjetu zvaničnika Srbije Dečanima, rekao je Molliqaj na konferenciji za novinare.
Molliqaj je ocjenio da se radi o političkoj odluci suda koja je, kako je kazao, rezultat uticaja Beograda i drugih država i institucija koje nisu naklonjene Kosovu. 
Potpredsjednik Skupštine Kosova iz pokreta Samopredeljenje Glauk Konjufca je dodao da bi eventualno potpisivanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije stvorilo uslove za regionalni sukob. 
Prema njegovim riječima, bez promjene Ustava Srbije i povlačenja paralelnih struktura sa Kosova ne može biti mirovnih odnosa sa Srbijom.
Podsjetimo, pripadnici ovog pokreta su prošle godine pokušali da spriječe dolazak tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića u manastir Dečane. Oni su tada blokirali put Merdare-Priština, a protest su organizovali i u Peći.
Protest su obezbjeđivale jake policijske snage, a predsjednička kolona je kamenovana. Ipak, tadašnji predsjednik Tadić uspio je da dođe u manastir, gdje je proveo Badnji dan i Božić.