McDonald’s otvara restorane na Kosovu?

Vlada Kosova plaća 50.000 dolara mjesečno Patton Boggsu, firmi za pravne i lobističke usluge, da u State Departamentu SAD lobira za Prištinu po mnogim pitanjima.

Između ostalog i da najveći svjetski lanac brze hrane - McDonald’s, otvori svoj prvi restoran na Kosovu.

Kako prenosi sajt Balkan Insight, prema izvještaju o aktivnostima Patton Boggsa, Kosovo toj firmi plaća za "usluge savjetovanja u pravnim i zastupničkim pitanjima, kako bi proširilo bilateralne i multilateralne odnose".

Od te kompanije, sa sjedištem u Vašingtonu, takođe se očekuje da "podstakne investicije i trgovinske mogućnosti za Kosovo, kao i da prikuplja sredstva za programe strane pomoći".

Kako je navedeno u dokumentima koje je Patton Boggsu proslijedio ministartvu pravde SAD, ta firma je slala e-mailove, zvala telefonom i imala sastanke sa zvaničnicima State Departamenta o otvaranju restorana McDonald’sa na Kosovu.

Patton Boggs je naveo u izvještaju o svojim aktivnostima 70 različitih obraćanja američkim zvaničnicima u prvih šest mjeseci ove godine, od kojih se sedam tiču McDonald’sa, tri - opštih "poslova" i jedno rafinerije. Na toj listi McDonald’s je jedina firma koja je pomenuta po imenu.

Prištinska redakcija Balkan Insighta piše da nije jasno kakav je uticaj State Departamenta kada se radi o komercijalnim odlukama američkog lanca brze hrane o tome gdje će da otvori svoje restorane.

Ni kosovska vlada ni McDonald’s nisu željeli da komentarišu navode o pregovorima za otvaranja prvog restorana tog lanca brze hrane na Kosovu, koji opslužuje dnevno 68 miliona mušterija u 119 zemalja.

Oko saradnje Kosova i Patton Boggsa od samog početka, bilo je kontroverzi.

Kosovo je ponovo počelo da koristi usluge Patton Boggsa prošlog avgusta, pošto je bila primorana da otkaže identični ugovor sa tom firmom godinu dana prije, zbog toga što on nije bio u skladu sa zakonom o javnim nabavkama.

Prvi ugovor između dvije strane potpisan je u septembru 2010. kada je Vlada Kosova izglasala da zaposli Patton Boggs za 50.000 mjesečno, ali su vlasti bile primorane u novembru iste godine da odustanu od te odluke, pošto je Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) oktrila da je njome prekršen zakon Kosova o javnim nabavkama.

Zakon je prekršen jer je Vlada Kosova prosto izabrala Patton Boggs, bez raspisivanja tendera i ravnopravne utakmice, a takođe nije obrazložila Agenciji za javne nabavke tu odluku.

Vlada je kasnije objavila da je poništila ugovor sa firmom iz Vašingtona, ali je opovrgla da je prekršila zakon.

Ministarstvo spoljnih poslova je potom navelo da je potpisalo novi ugovor bez tendera, ali uz koordinaciju sa Agencijom za javne nabavke, zahtjevajući da ostane tajan.