Atifete Jahjaga

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je Kosovo spremno na dijalog, ali da ne može da prihvati "kompromis" oko nezavisnosti i suvereniteta republike Kosovo

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je Kosovo spremno da nastavi dijalog s Beogradom, i ponovila da je integritet Kosova potpun i garantovan i da je protiv bilo kakvih podjela po etničkoj osnovi.

Ona je naglasila da je Kosovo spremno na dijalog, ali da ne može da prihvati "kompromis" oko nezavisnosti i suvereniteta republike Kosovo.

"Integritet Kosova je potpun i garantovan i čvrsto sam protiv bilo kakavih podjela po etničkim ili drugim linijama između Republike Kosovo i Republike Srbije. Neće biti podjele teritorija, razmjene teritorija i premještanje stanovništva", rekla je Jahjaga za CorD.

Ona je rekla da nije teško postići sporazum "ako postoji iskrena želja, ako se poštuju principi odnosa između država i ako se prihvati realnost i niko ne pokušava da kroz dijalog vrati prethodno stanje".

Jahjaga je ocjenila kao "dobru vijest" to što je nova vlada u Beograda pokazala odlučnost da sprovede sporazume postignute ranije u Briselu i naglasila da nije važno na kom nivou se dijalog vodi, već da obje strane u potpunosti sprovedu dogovore.

Ona je rekla da na Kosovu ima tri opštine sa srpskom većinom, koji, uz "uz pomoć i podršku srpske vlade, odbijaju da se integrišu u institucije Republike Kosovo".

"Niko ne vjeruje da je ovo odbijanje održivo rješenje, a svakako to nije dobro rješenje", istakla je Jahjaga i dodala da u tim opštinama živi oko 40.000 ljudi, što je manje od tri odsto od ukupnog stanovništva Kosova, dok oko 100.000 Srba živi u drugim kosovskim opštinama.

"Očekujemo da će Srbija kroz evropske strukture i direktne bilateralne kontakte ukinuti sve paralelne i ilegalne strukture i naći održiva i evropska rješenja za prava zajednica, rješenja koje bi Srbija takođe bila spremna da sprovede na svojoj teritoriji", rekla je predsjednica Kosova.