Produženje mandata

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton prihvatila je zahtjev predsjednice Kosova Atifete Jahjage o produženju mandata Eulexa i nakon okončanja nadzirane nezavisnosti Kosova.

U pismu Ashtonove, kako je danas javila televizija Kohavizion (KTV), kaže se da će Eulex svoj mandat izvršavati kako je zajednički odlučeno i dopunjeno od strane Evropskog savjeta koji je donijet 4. februara 2008. godine.
Takođe se ističe da će Eulex pomoći kosovskim institucijama, sudskim vlastima i agencijama na ostvarivanju zakona na Kosovu sa ciljem daljeg jačanja nezavisnog i multietničkog sudskog sistema.
Jahjaga je juče u pismu koje je uputila Catherine Ashton zatražila nastavak mandata Eulexa i njegovo djelovanje na osnovu Ustava i zakona Kosova, a ne prema rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.
U pismu Jahjage se ističe da Kosovo pozdravlja prisustvo misije Eulexa i njenih pripadnika kao i specijalnog izaslanika EU, kojima se daje status, privilegije i imunitet u skladu sa odredbama Bečke konvencije. Ova razmjena pisama biće verifikovana na sjednici Skupštine Kosova 7. septembra.