Najava zamjenika premijera

Zamjenik premijera Kosova i ministar Lokalne administracije, Slobodan Petrović izjavio je danas da će se nakon glasanja o izmjenama u zakonodavnom paketu u vezi sa okončanjem međunarodnog nadgledanja nezavisnosti Kosova, na dnevnom redu naći i ustavne promjene u ovom procesu, prenosi RTK.

Špekulacije da srpska manjina u Skupštini Kosova neće glasati za okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti ukoliko se ne unaprijede prava srpske manjinske zajednice i Pravoslavne crkve, demantovane su danas od strane zamjenika premijera Slobodana Petrovića. Nakon sastanka sa čelnicima Quinte, Petrović je rekao da je podrška ovom procesu data na posljednjoj sjednici Parlamenta gdje su manjine glasale za ovaj zakonodavni paket.
 
"Na posljednjoj sjednici Skupštine smo imali neke amandmane koji nisu imali potporu Komisije i predstavnika manjina koje je predviđeno ustavom, i mi smo svakako iskoristili pravo koje nam omogućava Ustav tako da smo na kraju glasali za kompletan paket", rekao je Petrović.

U međuvremenu, čak i nakon kraja nadgledane nezavisnosti, manjinske zajednica neće izgubiti svoja rezervirana mjesta iako je predviđeno da izborni proces 2010. godine bude posljednji koji je garantovao rezervisana mjesta. Zamjenik premijera Slobodan Petrović rekao je da je postignut sporazum da rezervisana mjesta ostanu još dva mandata, dok se, prema njegovim riječima, radi na tome da ta mjesta zauvjek ostanu rezervisana.