Privatizacija Pošte i Telekoma Kosova

Pre-kvalificirane kompanije za privatizaciju Pošte i Telekoma Kosova (PTK), razmatraju mogućnost da uzmu kredit jer nemaju gotov novac za kupovinu iste.

Za dobijanje odluke iz Vladine Komisije za Privatizaciju za predkvalifikaciju, potencijalni kupci su zatražili informacije od savjetnika za transakcije “Lazard Freres”, kako da dobiju kredit od Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članica grupe Svjetske banke.

"Četiri pre-kvalificirane kompanije su zatražile informacije od strane savjetnika za transakcije u vezi kredita IFC-a”, rekao je izvor lista “Zëri”.

Vladina Komisija za Privatizaciju je prošle sedmice pre-kvalificirala ove kompaniju za kupovinu 75 posto akcija PTK-a: Al-bright Capital Menagment LLC, u saradnji sa Portugal Telecom, Columbian Capital u korzorcijumu sa ACP Axos Capital Gmbh, u saradnji sa British Telecom-Poloni (u vlasništvu British Telecom), M1 International Limited, Turkcell, Twelve HORNBEAMS u korzorcijumu sa Aviccena Capital LLC, u saradnji sa Sofrecom (dio France Telecom)