Zahtjev unio zabrinutost u MUP-u Kosova

Iako je prošlo već tri mjeseca od odluke Vlade Kosova, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova o zaplijeni svih ilegalnih tablica na cijeloj teritoriji Kosova, takve tablice se još uvijek koriste. Međutim, visoki dužnosnici iz Ministarstva unutrašnjih poslova i iz Policije Kosova, izjavili su da se odluka sprovodi.

No, dužnosnici Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su zabrinuti zahtjevom koji je došao od Ombudspersona Kosova i srpskog lobija da se dozvoli građanima, koji imaju stare tablice, da ih drže u prtljažniku, da kada budu izlazili sa Kosova ka Srbiji koriste te tablice kako ne bi imali dodatne troškove, piše "Zëri".

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova, Ismet Ibishi, rekao je da od 1. juna svaka registarska tablica koja je protivzakonita po izričitoj naredbi biće konfiskovana. Onj je izjavio da u tom smjeru nema promjena.

Prema njegovim riječima, tablice koje budu uhvaćene će biti odmah zaplijenjene, a ukoliko se osoba opire policija ima pravo da ga uhapsi i da preduze zakonske mjere.

"Stare registarske tablice i nisu toliko zaplijenjivane, zbog činjenice što se 99 posto građana odazvalo naredbi i zahtjevu MUP-a”, rekao je Ibishi.

Međutim, problem ostaje, kako je kazao, zahtjev Ombudspersona  i srpskog lobija da dopuste građanima koji imaju stare tablice da ih drže u prtljažniku, da kada budu ulazili u Srbiju ih koriste kako ne bi imali dodatne troškove.

Ovaj zahtjev, kako je rekao Ibishi, došao je od Ombudspersona i pismenim putem, da se dozvoli držanje tablica u prtljažniku ali ne i njihovo postavljanje na vozilima na teritoriji Kosova.

"Naš stav je jasan da se takvo što ne dopusti, ali ovo je i jedna vrsta pritiska. Nadam se da će se na ovaj zahtjev odgovoriti negativno od strane viših dužnosnika od mene u MUP-u”, rekao je Ibishi, dodajući da ukoliko se to dozvoli onda je takvo što u suprotnosti sa zakonom i odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova.

S druge strane, dužnosnik iz Kancelarije Ombudspersona niti je potvrdio niti negirao takav zahtjev. Međutim, prema riječima zamjenika ministra, Ibishija, izazov ostaje sjever Kosova, ali, kako je rekao, u saradnji sa EULEX-om čine se svi napori da i gore odluka MUP-a bude učinkovita.

Jedan građanin iz regiona Gnjilana je, s druge strane izjavio za “Zëri” da stare tablice još saobraćaju u ovom regionu.

No, glasnogovornik policije Kosova, Baki Kelani, koji je demantirao takvu stvar, je rekao da od momenta stupanja na snagu Policija je strogo sprovodila odluku.

Prema njegovim riječima, od juna Policija je konfiskovala oko 50 starih registarskih tablica sa inicijalima (GL, PR ... idr), prvenstveno kod srpskih građana.

"Mogu potvrditi da stare tablice sada se ne primjećuju u saobraćaju. I ono malo tablica koje budu uhvaćene odmah se konfiskuju i tokom konfiskacije nema opiranja”, rekao ej Kelani dodajući da je samo u regionu Mitrovice konfiskovano 28 tablica. On je rekao da od 1. novembra 2011. godine sve do 1. juna 2012. godine, ukupno 5648 srpskih građana je uzelo službene registarske tablice Kosova, od kojih je 4194 s RKS i 1454 sa KS tablicama.