Nakon dogovora Vlade Kosova i EU-a

Nakon prethodnog dogovora Vlade Kosova i EU-a o produžetku mandata policijske misije, pismo Jahjage razmatra Vijeće ministara EU-a.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga uputila je pismo visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, tražeći produžetak mandata evropske policijske misije EULEX i nakon okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova, javila je Radio-televizija Kosova.

Pismu Jahjage je prethodio dogovor koji su o produžetku mandata misije EU-a postigli zvaničnici kosovske Vlade i predstavnici Evropske unije.

Dokument kojim se taj dogovor potvrđuje neće imati oblik sporazuma, već će to biti razmjena pisama između Jahjage i Ashton.

Očekuje se da u utorak prijedlog Jahjage razmotri Vijeće ministara Evropske unije, dok bi razmjena pisama trebala bila ratificirana u Skupštini Kosova sedmog septembra.

Kosovska Skupština usvojila je u petak paket od 21 zakona kojima se okončava proces nadgledane nezavisnosti Kosova.

Specifična sjednica

Skupštini Kosova preostaje da na prvoj narednoj sjednici usvoji amandmane na Ustav Kosova koji se odnose na brisanje ustavnih odredbi koje govore o nadgledanju nezavisnosti.

Očekuje se da 10. septembra Međunarodna upravljačka grupa na sastanku u Prištini donese konačnu odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova.
Nakon prethodnog dogovora Vlade Kosova i EU-a o produžetku mandata policijske misije, pismo Jahjage razmatra Vijeće ministara EU-a.