Kraj nadgledane nezavisnosti

Sve je spremno za 10. septembar. U povodu završetku međunarodnog nadgledanja nezavisnosti, na Kosovu će se 10. septembra održati veličanstvena ceremonija, dok će se 11. septembra putem videolinka obratiti i bivši predsjednik SAD-a, Bill Clinton.

Tokom dva dana, 10. i 11. septembra, kada se očekuje da se okonča međunarodna nadgeldana nezavisnost, na Kosovu će pored Marttyja Ahtisaarija, Franka Wisnera, Wolfganga Ischingera, prisustvovati i povjerenik EU za proširenje, Stefan Füle.

List "Epoka e Re" objelodanila je neke od detalja agende za 10. septembar, dan kada će biti okončana međunarodna nadledanost nezavisnosti Kosova.

Institucije Republike Kosova, konkretno Ministarstvo inostranih poslova, je napravilo sve pripreme da 10. septembra u Prištini dočeka, glavnog pregovarača, arhitektu nezavisnosti, Marttyja Ahtisaarija, i bivšeg pregovarača, predstavnika SAD-a, Franka Wisnera kao i predstavnika EU, Wolfganga Ischingera.

Ahtisaari, Wisner i Ischinger već su potvrdili svoje sudjelovanje na ceremoniji 10. septembra. Pozvani na ovoj ceremoniji okončanja faze nadgelanja nezavisnosti će biti i ministri inostranih poslova, diplomate i drge ugledne ličnosti iz Kosovu prijateljskih zemalja.

Dana 10. septembra, negdje oko 15:00 u zgradi Vlade Kosova će se sastati Međunarodna upravna grupa (ISG).

Sastanku će prisustvovati i predsjednik Ahtisaari, ambasador Wisner, ambasador Ischinger, premijer Thaçi i ministar inostranih poslova Enver Hoxha. Nakon ovog sastanka, prema dnevnom redu, predviđeno je da se održi konferencija za medije, na kojoj će se obratiti premijer Thaçi, Pieter Feith, predsjednik Ahtisaari.

U ponedjeljak, 10. septembra od 16:30 Skupština Kosova će održati posebnu sjednicu, na kopjoj će prisutan biti i predsjednik Ahtisaari, ambasador Ischinger, ambasador Wisner, zamjenik kancelara ministarstva inostranih poslova Austrije, Michael Spindelegger, predsjednica Jahjaga, premijer Thaçi i Pieter Feith.

Na ovoj posebnoj sjednici Skupštine Kosova predsjednik Parlamenta Jakup Krasniqi će se obratiti prisutnima. Također, govorom poslanicima Skupštine Kosova će se obratiti i Pieter Feith predsjednica Jahjaga, premijer Thaçi, predsjednik Ahtisaari, ambasador Ischinger, ambasador Wisner i zamjenik kancelara Ministarstva inostranih poslova Austrije, Michael Spindelegger.

Nakon sjednice Skupštine, prema dnevnom redu, predstavnici institucija Republike Kosova su predvideli i svečanu večeru u hotelu "Swiss Diamond", u organizaciji predsjednice Jahgaje i premijera Thaçija.

Završnu riječ na večeri će imati premijer Thaçi i povjerenik EU za proširenje Štefan Füle.

Dnevni red za 11. septembar

U utorak, 11. septembra, prema agendi predviđena je međunardona konferencija na temu: "Zatvorena poglavlja na Balkanu".

Na ovoj konferenciji će učestvovati i predsjednica Atifete Jahjaga, premijer Thaçi, Pieter Feith, predsjednik Ahtisaari, ambasador Wisner, ambasador Ischinger.

Na prvoj konferenciji, s temom "Tranzicije i globalizacija", govoriće: ministar inostranih poslova Enver Hoxha, albanski ministar vanjskih poslova, Edmon Panariti, dok kroz videolink će se obratiti i bivši predsjednik Bill Clinton.

Na drugoj sjednici ove konferencije glavnu riječ će imati predsjednik Ahtisari. Osim toga, na konferenciji će riječ uzeti i predstavnici opozicionih partija, idrugi.