Jakšić o odustajanju od fusnote za Kosovo

Član Predsjedništva Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice, Marko Jakšić izjavio je da je odustajanje Vlade Srbije od insistiranja na fusnoti za predstavljanje Kosova "ogroman i nepotreban ustupak" srpske strane.

"Ako se po jutru dan poznaje, Srbe na Kosovu čeka narodna izreka 'Crni dane, o crna sudbino'. Bojim se da je ovo tek početak bolnih kompromisa koje je najavljivao potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Jakšić agenciji Beta, prenosi portal Koha Ditore.

Prema njegovim riječima Vlada Srbije je u ustupcima otišla i dalje od dogovora koje je u Briselu postigao bivši pregovarač Beograda Borislav Stefanović.

"Odluka Vlade je nešto sasvim drugačije do onoga što je Srpska napredna stranka obećavala u predizbornoj kampanji, kao kada je na mitingu u Mitrovici na sva usta govorila da će ukinuti i poništiti sve sporazume koje je Stefanović postigao sa Editom Tahiri, a sada ne samo što sadašnja vlast primjenjuje te sporazume, nego, naprotiv, ide i korak dalje u odnosu na ono što je Stefanović postigao u Briselu", rekao je Jakšić.

Kako prenosi beogradski Blic, srpski zvaničnici neće više morati da napuštaju međunarodno skupove na kojima učestvuju i predstavnici Kosova jer je Vlada Srbije usvojila novu instrukciju o postupanju predstavnika državnih predstavnika.