Milan Ivanović

Predsjednik takozvanog Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova, Milan Ivanović ocjenio je da je odluka Vlade Republike Kosova da više ne važe vozačke dozvole koje izdaje MUP Srbije neprihvatljiva i najavio da se ona neće primjenjivati na sjeveru Kosova.

Kosovske vlasti su donijele odluku da Srbi sa Kosova moraju imati vozačke dozvole izdate od vlasti na Kosovu i da one koje su izdate od strane paralelnih struktura MUP-a Srbije neće važiti.

Ivanović je agenciji Beta rekao da će "građani svim legitimnim sredstvima braniti svoje pravo na ostvarenje osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu kretanja, ispoljavanje svog identita, nacionalnosti i korišćenje svojih dokumenata.

"Pripadnici Policije Kosova na sjeveru Kosova neće primjenjivati odluku o vozačkim dozvolama, jer oni moraju biti u službi naroda i pod ingerencijom skupština opština u sredinama u kojima rade na sjeveru", rekao je Ivanović, prenosi RSE.

On je ocjenio da Srbija treba da primjeni recipročne mjere - "ako Srbi na Kosovu ne mogu da koristite svoja dokumenta tu gdje žive i rade, posebno oni južno od Ibra, onda isto to treba nametnuti i Albancima na teritoriji države Srbije u cjelini".

On dodaje da je odluka o zabrani korišćenja srpskih vozačkih dozvola "u funkciji vršenja institucionalnog pritiska na Srbe".