U naredne dvije godine

Potrošači po domaćinstvima će plaćati veće tarife električne energije u naredne dvije godine. Veliko poskupljenje električne energije u naredne dvije godine će biti zbog odluke Vlade Kosova za povećanjem tantieme za oko 1.000 posto (od 0.27 na 3 eura), kao i obaveze koje je Kosovo preduzelo povodom potpisivanja Ugovora o Energetskoj zajednici.

Eliminacija unakrsnog subvencioniranja između različitih potrošača, koja bi se trebala dogoditi do kraja 2014. godine, očekuje se da utiče na tarife za domaćinstva. Eliminacija unakrsnog subvencioniranja je obaveza koja proizlazi iz Ugovora o Energetskoj zajednici, čija je potpisnica i Kosovo.

No, neće biti samo unakrsno subvencioniranje jedini faktor koji će uticati da tarife u naredne dvije godine budu znatno veće pošto se očekuje da na tarife utiče i potreba za kapitalnim investicijama, povećanje potrebe za uvozom i tantijema...

Baš kao što je unakrsno subvencioniranje obaveza, i tantiema je obaveza koja proizilazi iz odluke Vlade i Skupštine Kosova za povećanjem tantijeme za ugalj od 0.27 ceta na 3 eura.