Ministarstvo zdravlja Kosova

Januar 2011. godine bio je početak provedbe zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima. Od tada pa sve do danas, čini se da taj zakon nije sprovođen na zadovoljavajući način, ostavljajući Ministarstvu zdravlja da intervenira na prethodnom zakonu i donese novi zakon o pušenju.

I sami dužnosnici ministarstva priznaju da ovaj zakon nije donio očekivane rezultate i da se ne sprovodi kako treba.
 
Faik Hoti, predsjednik Radne grupe za Zakon o kontroli pušenja rekao je za portal "Indeksonline" da, buduće da prethodni zakon nije donio očekivane rezultate, i nakon nekoliko zahtjeva, Ministarstvo zdravlja je donijelo novi zakon o pušenju, koji se očekuje da će doći na sjednicu Vlade na usvajanje a kasnije i u Skupštini Kosova.
 
"Novi zakon o pušenju predviđa da javni i radni prostori bud sto posto bez pušenja, jačanje nadzornih mjera ovog zakona uključujući i njegovu provedbu, zajedno s odgovornim inspekcijama (sanitarna, zdravstvena, tržište rada, obrazovanja, prijevoza) i Policiju Kosova, Agenciju za borbu protiv korupcije, time povećavajući i vrijednost novčanih kazne za prekršitelje zakona", kazao je Faik Hoti, predsjednik Radne grupe za Zakon o kontroli pušenja.
 
Hoti je rekao da novim zakonom o kontroli pušenja, Ministarstvo zdravlja ima za cilj zaštitu javnog zdravlja, sadašnjih i budućih generacija od razornih posljedica za zdravlje, socijalne, ekonomske i ekološke konzumiranjem duvana i izlaganju duvanskom dimu i utvrđuje mjere za sprječavanje, ograničavanje i upotrebu duvanskih proizvoda, duvanskih sastojaka, spriječavanje štetnih posljedica upotrebe duvana i nadzor provedbe zakona.
 
Kao što naveo Hoti, ovaj zakon također se temelji na načelima Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana i prijee svega namijerava zaštititi od razornih posljedica pušenja posebno  mlade i ranjive grupe.
 
"Zakon je čvrst zakon i Ministarstvo se nada da će prednosti ovog zakona donijeti njegovu provedbu nakon usvajanja, da će biti u korist svih građana i preko njega će se postići poboljšanje onih aspekata, koje nedostaju u pogledu provedbe trenutni zakon o duvanu", rekao je Hoti.
 
Za usvajanje ovog zakona, prema riječima Faika Hotija, biće potreban zajednički napor cijelog društva: porodice, institucija, civilnog društva, medija, ali i sa razumijevanjem poslovne zajednice, posebice zajednica duvanska industrije, za koju se Ministarstvo Zdravlja nada da će prosuditi ispravno, kada je riječ o javnom zdravlju stanovništva.