Saopštenje LDK

Demokratski savez Kosova (LDK) ocjenjuje da je Vlada na čijem je čelu premijer Hashim Thaçi potpuno odstupila od razvojnog programa zemlje. "Plan troškova 2013-2015. jača ovu procjenu i otkriva Thaçijeve izborne prijevare o obećanim za određene opštine", stoji u saopštenju za medije najveće opozicione stranke na Kosovu, prenosi portal Telegrafi.

"I u iduće tri godine, fokus ulaganja ostaje na putnu infrastrukturu, koja sa 10 miliona eura za jedan kilometar je preskupa za siromašne džepove Kosovara. Izgradnja puteva takođe nije propraćena pozitivnim učincima na zapošljavanju i smanjenju troškova poslovanja. Ministarstvo infrastrukture troši mnogo na autoput Morina-Merdare i puteve M2 i M9. Ovo ograničavae ulaganja u druge projekte po opštinama. Thaçijevi obećani milioni toko izborne kampanje po opštinama bili su samo izborne prijevare, pošto idu van Kosova kroz kompaniju Bechtel-Enka".
 
LDK procjenjuje da nikako ne vidi investicije u funkcionalizaciji željeznice i povezivanje sa susjednim zemljama, koje će smanjiti troškove prijevoza koji su visoki preko putnog saobraćaja. Luka Šenđin koja je poklonjena Kosovu, prema LDK-u, je potpuno zaboravljena, ostala bez ikakve incesticije.

"U Ministarstvu trgovine i industrije, s kapitalnim ulaganjima od 2.5 mililiona eura za 2013, ne postoji pragmatična orijentacija za privlačenje investitora, razvoj malog i srednjeg poduzetništva i promociju izvoza. Sredstva se troše na brošure, okrugle stolove i konferencije, reklame za turizam (kao što je bila skandalozna reklama na CNN-u tokom ove godine), učešće na konferencijama i dr. Od 6.8 miliona koliki je bio budžet ovog ministarstva za ovu godinu, budžet za 2013. je pao na 5.5 miliona eura, i to sve kao rezultat prepolovljenja kapitalnih investicija od 4.3 miliona eura na 2.5 miliona eura", stoji dalje u saopštenju LDK-a.
 
"Ministarstvo za ekonomski razvoj jedan dobar dio investicija će potrošiti na studije i analize izvodljivosti, kao i na transakcijske plate savjetnika. Poljoprivreda je u potpunosti ostavljena po strani. Nedostaju investicije u sistemu navodnjavanja, što bi dovelo do smanjenja troškova seljaka i povećalo produktivnost".
 
"Ugovori za javne investicije, kao što su gradnje puteva i KEK, mogu se dobiti samo ukoliko postoje jake veze sa određenim krugovima u vrhu PDK-a. U slučaju poslovnih sporova, kompanije moraju čekati godinama da se njihov slučaj riješi na sudu".
 
LDK se bazira na svojim zaključcima na osnovu činjeničnog stanja u zemlji, na Srednjoročni okvir rashoda  2013-3015 , šestomjesečni izvještaj državne potrošnje i nedavnom izvještaju Centralne banke Kosova.