Premijer Thaçi u Prizrenu

Premijer Kosova Hashim Thaçi, prilikom posjete Prizrenu u subotu, pozvao je političke lidere da investiraju u izgradnji države i da se uzdrže od izjava namjenjenih biračima On se završenim procesom nazvao pitanje mandata predsjednice Atifere Jahjaga.

Osvrćući se na posljednje izjave i nezadovoljstva  predsjednika LDK i gradonačelnika Prištine Isa Mustafe premijer Thaçi je poručio da nije vrijeme za prepucavanja nego,  zbog aktuelne situacije, za bolji, organizoavaniji i zajednički rad, jer, kako je istakao, Kosovo prolazi kroz značajnu fazu ovo tim prije što svijet traži jedinstvo i razumne korake.
 
"Obavještavam sve lokalne zvaničnike da se fokusiraju na poslove zašto su i pozvani da ih rješavaju, u ovom slučaju u Prištini. Da se otvori,  razvija i modernizuje Priština i završe oni poslovi koji treba da se završe. Istovremeno želim da kažem da je vrijeme za zajednički rad čitavog političkog spektra, svih političkih lidera. Kosovo prolazi istorijsku fazu i završetak nadgledane nezavisnosti je na pragu. Predhodne četiri godine zajedno smo radili na implementaciji plana predsednika Ahtisarija“.
 
"Obavještavam stoga sve političke lidere da se ostave ličnih i partijskih interesa i izjava namjenjenih biračima nego da rade u državnom interesu, konsolidaciji i osnaživanju naše države kako bi smo 10. septembra, tog velikog događaja za Kosovo, ali i stabilnost i mir u regionu, zajedno slavili  i otvorili  sigurnu perspektivu u NATO i EU”.

Izlazak LDK iz reforme izbornog procesa premijer je okarakterisao kao ishitrenu, istovremeno poručivši.

"Blokade neće biti. Komisija će raditi svoj posao, cijeli politički spektar je angažovan. Ne vjerujem da je u interesu bilo koje partije da bojkotuje ovaj proces".
 
"Poštovaću sporazum istovremeno i  odluku Ustavnog suda, ali biću veoma rigorozan u zahtjevima opozicije”, rekao je premijer vezano za pitanje ostavke predsjednice Atifete Jahjaga koje je, kako je naglasio, jednom za svagda rješeno.
 
"Političke partije i ni jedan politički lider ne mogu izazivati odluke nezavisnih institucija. Ovo posljednje govori da je ta partija tražila interpetaciju ustavnog suda. Sada je ta odluka realnost, ali mi treba da ukažemo na sve forme i mogućnosti saradnje jer je to od državnog interesa. Da zatvorimo sve reforme a jedna partija sama ne može da blokira demokratske reforme", kazao je Thaçi izrazivši nadu da će se oni koji misle suprotno perdomisliti i vratiti  se kako bi zajedno priveli kraju započete procese.