Pitanje nastavka dijaloga između Prištine i Beograda pretvorilo se u jabuku razdora, ne samo među srpskim partijama, nego i na Kosovu. Oko toga javnost i političari imaju podjeljene stavove. Razlike čak i u vlasti.

Većina kosovskih Albanaca smatra da sa Srbijom ne treba ulaziti u dalje političke pregovore oko suverenosti Kosova. Kažu da je to pitanje završeno proglašenjem nezavisnosti prije četiri godine. Istog je mišljenja i premijer Hashim Thaçi, koji tvrdi da "neće biti pregovora o pitanjima koje se tiču suverenosti i teritorijalnog integriteta". Međutim, Thaçi i njegova Vlada smatraju da treba razgovarati o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao dvije suverene države. Istog je mišljenja i njegov zamjenik Hajredin Kuçi. Pitanje koje najviše zabrinjava kosovsku javnost je da li će biti otvoreno pitanje sjevera Kosova?

"Sjever je oduvijek bio jedna od najvećih briga. Svi mi treba da priznamo da nismo postigli ono što smo htjeli. U tom dijelu nismo mogli da realizujemo Ahtisaarijev Plan, nismo uspjeli da uspostavimo potpunu suverenost. Stanje tamo nije dobro. Međunarodni faktori, Vašington i Brisel, treba da vrše pritisak na Beograd kako se ne bi mješao u unutrašnje stvari Kosova i kako bi dopustio građanima da se integrišu u institucije Kosova. Za rješavanje tog problema je potrebno strpljenje", kaže Kuçi.

Razlike čak i u vlasti

Kuçi dodaje da u dijalogu neće biti riječi samo o sjeveru nego i u ostalim pitanjima. Premijer i njegov zamjenik zatražili su da se na Kosovu stvori što širi front pred razgovore. Opozicione partije poput "Samoopredjeljenja" od početka su bile protiv bilo kakvog dijaloga, a ostale partije imaju mnogo umereniji stav po tom pitanju. Međutim, oko nastavka dijaloga sa Srbijom postoje različita mišljenja i unutar same njihove Demokratske Partije Kosova.

Potpredsjednik Fatmir Limaj je ovih dana rekao da sa Beogradom ne treba da se vodi bilo kakav dijalog, dok Srbija ne ugasi sve svoje institucije na Kosovu. "Sa Nikolićem i Dačićem se može razgovarati jedino kada budu ukinuli srpske institucije na Kosovu i kada se budu izvinuli za zločine", rekao je Limaj. On je na prošlim izborima bio drugi po broju osvojenih glasova, odmah nakon premijera Thaçija.

Potpredsjednik Vlade, Hajderin Kuçi tvrdi da svako ima pravo da misli šta hoće, ali da dijalog ima prioritet. "Demokratsko je pravo svakog od nas da kaže svoje mišljenje. Naravno da postoje i dileme oko tog dijaloga. Ali problemi ne mogu da se rješe bez dijaloga", tvrdi potpredsjednik kosovske Vlade.