Skupština Kosova

Kosovska skupština usvojila je paket od 21 zakona kojima se okončava proces nadgledane nezavisnosti Kosova.

Ova sjednica je specifična jer je primjenjena ustavna odredba da se zakon ne može izmjeniti ako za njegovo usvajanje ne glasa dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica. 
Skupština je prethodno većinom glasova usvojila tri amandmana o vjerskim slobodama koje je predložio poslanik PDK, Hidajet Hyseni, ali je predsjedništvo parlamenta, nakon pregleda elektronskog izvještaja o glasanju poslanika, konstatovalo da za amandmane nisu glasali poslanici manjinskih zajednica, pa je utvrđeno da je Skupština prihvatila zakon u tekstu koji je predložila komisija, a ne kako su glasali poslanici. 
Poslije toga je sa 63 glasa za, bez ijednog glasa protiv, usvojen zakon o okončanju nadgledane nezavisnosti, u koji su uključene izmene i dopune dvadeset jednog zakonskog akta. 
Skupštini Kosova preostaje da na prvoj narednoj sjednici usvoji i 22 amandman na kosovski ustav koji se odnose na brisanje ustavnih odredaba koje govore o nadgledanju nezavisnosti. 
Očekuje se da 10. septembra Međunarodna upravljačka grupa na sastanku u Prištini donese konačnu odluku o prestanku nadgledanja nezavisnosti Kosova. 
Poslije ove odluke predsjednica Atifete Jahjaga će ukazom proglasiti usvajanje ustavnih amandmana i izmjene i dopune zakona koji se odnose na prestanak nadgledanja nezavisnosti.