Na Kosovu

Oko 16 hiljada maturanata koji nisu položili ispit u prvom roku će sutra ponovno izaći na test u drugom roku. Dužnosnici Ministarstva obrazovanja kažu da su izvršene sve pripreme za održavanje državnog testa.

Državna maturski test i u drugom roku će titi odrganiziran u dva različita dana. Predjednik Centralne državne komisije za meturu, Nehat Mustafa, rekao je za Radio Kosovo, da će prvi dan održavanja testa biti 31. avgusta, gdje će maturanti koji nisu položili test u prvom roku, odgovoarati na 120 pitanja, dok je drugi dan testiranja biti 8. septembra, gdje će test sadržavati 80 pitanja.

Mustafa je rekao da su koordinirali i Javnim Univerzitetima, tako da se konkursi za prijme studenata obave na vrijeme, prenosi RTK.

Mustafa je također kazao test mature u drugom roku se neće razlikovati od testa u prvom roku i da neće biti nikakvih redukcija u kriterijima. On je reklao da je uslov za prolaznost testa 50 posto od ukupnog broja poena. Maturanti će imati na raspolaganju 180 minuta za odgovoranja na testu, kako u prvom tako i u drugom danu.