Povlačenje zbog Thaçijevog stava

Demokratski savez Kosova (LDK) je konačno odlučio da se povuče iz ad hock Komisije za izbornu reformu, izjavio je juče predsjednik komisije, koji je iz redova LDK-a, Haki Demolli.

"Od danas LDK neće biti dio komisije dok se ne bude ispoštovao sporazum o predsjedniku Kosova koji je usvojen kao rezolucija koju smo i mi podržali", rekao je Demolli.

On je kazao da će se LDK vratiti radu komisije kada se promjene okolnosti i kada Demokratska partija Kosova (PDK) bude poštovala sporazum o predsjedniku.

Ova odluka je, prema izjavi člana komisije iz LDK Imri Ahmetija, donijeta kao odgovor na stavove premijera Hashima Thaçija oko ustavnih promjena koje se odnose na izbor predsjednika, odnosno njegovo prihvatanje odluke Ustavnog suda kao konačne za rješenje spora u vezi sa amandmanom 10 skupštinske komisije za ustavna pitanja.

"Naše povlačenje iz komisije je poslijedica Thaçijevog stava", kazao je Ahmeti.

Potpredsjednik komisije, predstavnik PDK-a, Halit Krasniqi je pozvao svoje kolege iz LDK da nastave rad na reformi izbornog sistema i da se ne povlače iz komisije posto je to "loša vijest" u periodu kada se Kosovo nalazi u fazi okončanja nadgledane nezavisnosti.

U pokretu Samoopredjeljenje procjenjuju da ovaj potez LDK pokazuje da je ta stranka zajedno sa PDK-om ustavnu i izbornu reformu pretvorila u privatnu svojinu. Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova i član komisije Blerim Shala je ocjenio da se ovom odlukom LDK situacija komplikuje i da se trenutno ne vidi izlazak iz krize.

"Ovo je komplikovana i dosta teška situacija i mi smo najmanje doprinijeli da dođe do nje. Sada smo na nultnoj tački i ja ne znam izlazak iz ove situacije, ili se izlazak može pronaći na zajedničkom sastanku lidera partija i obeju komisija, one za ustavnu i one za izbornu reformu", kazao je Shala.