Nedavni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nije rezultirao nikakvim napretkom

Prošlosedmično zasjedanje u Vijeću sigurnosti UN-a na Kosovu nije uspjelo dovesti do sporazuma, a neki analitičari kažu kako ne očekuju da će se to desiti u naredom periodu.

Nakon nepostignutog iskoraka na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a od 21. augusta, analitičari iz Beograda i Prištine saopštili su da izgledi za postizanje kompromisa izgledaju udaljeno.

Vladimir Radomirović, iz beogradskog Centra za strateške alternative, izjavio je da je teško očekivati bilo kakav iskorak, jer su pozicije u tom vijeću UN-a "cementirane". Ipak, on je izjavio da je Srbija unekoliko izmijenila svoj pristup.

"Premijer Ivica Dačić … pozvao je na veće učešće UNMIK-a i izjavio da je Srbija spremna platiti za to, dodajući da je vrijeme da prištinske vlasti pokažu dobru volju i postignu kompromis. Takvu izjavu nismo mogli čuti od [prethodnog predsjednika Srbije] Borisa Tadića," izjavio je Radomirović.

Međutim, on kaže da će Beogradu biti teško pronaći podršku za svoju ideju ponovnog uvođenja UN-a u razgovore. "Ukoliko o tome bude odlučivalo Vijeće sigurnosti UN-a, nije vjerovatno da će zapadne države za to dati zeleno svjetlo, jer su sad pregovori pod jurisdikcijom EU," izjavio je Radomirović.

Seb Bytyci, izvršni direktor Instituta za balkansku politiku, izjavio je da Beograd i dalje predstavlja situaciju koja se razlikuje od realnosti.

"Ne očekuje se da će povjerenje rasti, a to se može vidjeti iz negativne retorike [koja se koristi]. To se vidi čak i nakon 'tehničkog dijaloga', kad dijalog nije doveo do povećanog povjerenja. Sad, s dolaskom na vlast nacionalista u Beogradu, imamo posla s čak i zapaljivijom retorikom, koja nije doprinijela međuetničkim odnosima na Kosovu," kaže Bytyci.

Premijer Srbije, Ivica Dačić je predstavio spremnost Srbije da vodi dijalog s Prištinom na višem političkom nivou.

"Nova vlada u Srbiji namjerava provesti sve sporazume do sad postignute, uz insistiranje da i Priština učini to isto. Iako bi se tehnički dijalog trebao nastaviti, to nije dovoljno. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Pregovori i svim neriješenim pitanjima ne mogu se izbjegavati," izjavio je Dačić.

Dačić je dodao kako Srbija neće "niti eksplicitno niti implicitno" priznati Kosovo i da bi se, u cilju postizanja rješenja, "od obiju strana trebalo zahtijevati da pokažu političku volju za kompromis."

"Ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima. Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer nije zasnovan na dogovoru, nego na nametanju. Vlada Srbije je spremna, u dobroj vjeri, da se angažira na svim nivoima, kako bi se postiglo međusobno prihvatljivo, sveobuhvatno rješenje za konačni status Kosova," izjavio je Dačić.

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je za Vijeće sigurnosti UN-a da dvije nacije ne smiju ostati taocima političkih tenzija, posebno pošto su i prošlost i budućnost tih zemalja duboko isprepletene.

"Stoga bih volio ponovno naglasiti, i to vrlo jasno, da mi, iako smo opredijeljeni ka dijalogu, ni u kom trenutku i ni pod kojim okolnostima nećemo raspravljati o državnosti i teritorijalnom integritetu Kosova. Državnost Kosova je politička i pravna činjenica," izjavio je Thaçi.

Ramadan Ilazi, politički komentator i bivši izvršni direktor Pokreta FOL, izjavio je da prisutnost obojice premijera ukazuje na izglede da će se oni u bliskoj budućnosti sastati.

"Na ovom sastanku se nisu pokazale nikakve promjene u kursu Srbije, kao ni Kosova, u njihovim međusobnim odnosima," izjavio je Ilazi.

Međutim, bivši državni sekretar pri srbijanskom ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da se s rješavanjem kosovskog problema ne bi trebalo žuriti. On je istaknuo da će se uslovi za "historijski kompromis između Srba i Albanaca" stvoriti tek nakon što Srbija uđe u EU.

"EU je dva puta napravila presedan, sa Sjevernom Irskom i s Kiprom, gdje su cjelokupne teritorije ušle u EU bez provedbe evropske legislative u spornim oblastima dok se ne postigne sporazum, i ja mislim da će takav jedan recept biti najbolje rješenje i za slučaj Kosova," izjavio je Ivanović.

Bajram Asllani, 49, iz Prištine izjavio je da se sastanak VSUN-a odvijao kao i obično i da on još uvijek nije vidio nikakvog napretka.

"Bilo je kao i uvijek, nije proizašlo ništa novo, samo stavovi koji su nam poznati već decenijama. Ne znam zašto oni idu tamo da bi uvijek rekli istu stvar", izjavio je Asllani.