Aifete Jahjaga:

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine očekuje da doprinese normalizovanju međusobnih odnosa.

Ona smatra da neće doći do uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i da neće biti razgovora o sjeveru Kosova.

Priština sa Beogradom neće razgovarati o sjeveru Kosova, jer je to unutrašnje pitanje koje će biti rješeno kroz dijalog sa građanima i njihovim predstavnicima, rekla je Jahjaga u intervjuu za radio Slobodna Evropa.

"Republika Kosovo je suverena, nezavisna država sa potpunim teritorijalnim integritetom, uspostavlja odnose sa svim ostalim državama kao međunarodni i ravnopravni subjekt. Kao takva, biće i u odnosu sa Republikom Srbijom. Kao dve susjedne države, treba da normalizujemo odnose između naših zemalja, tako što ćemo uspostaviti diplomatske odnose", kazala je Jahjaga.

Ona je ukazala da Kosovo nikada i ni sa kim neće razgovarati o bilo kom dijelu svoje teritorije, odnosno, o suverenitetu.

"Biće unutrašnjeg dijaloga sa građanima i njihovim legitimnim predstavnicima, biće dijaloga i sa srpskim građanima u tri opštine na sjeveru teritorije Republike Kosovo, kao što je slučaj sa ostalim građanima iz drugih zajednica, uključujući i one opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Ali spoljnjeg dijaloga o unutrašnjim pitanjima Republike Kosovo nema niti će ga biti", rekla je predsjednica Kosova.

Jahjaga, takođe, tvrdi da bi i za Kosovo i za Srbiju put ka EU bio lakši ukoliko bi pomogli jedni drugima i postali primer dobrosusjedskih odnosa.

"Smatram da prije ulaska u EU (Kosovo i Srbija) moraju rješiti sva pitanja i treba da pokažemo da smo spremni da ispunimo sve standarde, norme i uslove kako bi postali član EU. I za Republiku Kosovo, i za Republiku Srbiju put ka EU bi bio lakši ukoliko bi pomogle jedna drugoj i ukoliko postanu primjer dobrosusjedskih odnosa", rekla je Jahjaga.

Ona je, takođe, odbacila opozicione pozive da podnose ostavku nakon odluke Ustavnog suda o njenom mandatu, ali je ponovila da će poštovati političke sporazume.

"Ostaje na strankama sporazuma da postignu jedinstvo i da pronađu modalitet poštovanja ili sprovođenja ovog sporazuma. Ja sam faktor jedinstva i ne pripada mi da težim za jednom stranom ili da podržavam stavove jedne ili dvije političke stranke. Nijednom nije predviđena ostavka predsjednika zemlje, i meni se ne dozvoljava da podnesem ostavku, jer bi to podrazumijevalo drugu proceduru izbora i vršioca dužnosti predsjednika zemlje”, rekla je Jahjaga.