Jacobson sa Thaçijem o napretku Kosova

Ambasadorka Sjedinjenih američkih država na Kosovu Tracey Jacobson jučer se sastala s premijerom Kosova Hashimom Thaçijem i istakla snažnu podršku Vašingtona ekonomskom razvoju i evropskom putu Kosova.

"Imala sam mogućnost da potvrdim snažnu podršku SAD ekonomskom razvoju Kosova i daljem napretku kao demokratske multietničke države na evropskom putu", kazala je Jacobson.

Ona je navela da je sa premijerom razgovarala i o zadacima na putu Kosova ka Evropskoj uniji.

Ona se založila za blisku saradnju SAD i Vlade Kosova. Razmotreni su i dijalog sa Srbima na sjeveru Kosova i normalizacija odnosa Kosova i Srbije, rekao je premijer Thaçi, dodavši da je ambasadorku informisao i o konkrenim planovima Vlade za integraciju Srba na sjeveru Kosova.

"Cilj nam je da i na sjeveru bude napretka, da se obezbjede sloboda kretanja, vladavina zakona, demokratije, socijalne i ekonomske investicije. Čvrsto sam uvjeren da ćemo u ovom procesu imati punu podršku i SAD, ali i cijelog demokratskog sveta, NATO i EU", kazao je Thaçi.

Premijer je rekao da je sa ambasadorkom razgovarao o "narednim koracima u ustavnim promjenama koje se očekuju, o građanskom i političkom jedinstvu Kosova i usaglašavanju svih narednih koraka, kako u Parlamentu, tako i u svim drugim institucijama, da bi se ovaj proces okončao potpunim uspjehom.